Παγώνη για ηπατίτιδα στα παιδιά: Δεν χρειάζεται πανικός

Για τα περιστατικά της ηπατίτιδας στα παιδιά στο εξωτερικό μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα, τόνισε: “Φυσικά και μας ανησυχεί, όπως όλες οι εξάρσεις και οι επιδημίες μας ανησυχούν. Βεβαίως στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο, υπήρχε μία αναφορά για ένα παιδί με κάποια συμπτώματα και προσπαθούσαν να εξηγήσουν αν όντως ήταν από οξεία ηπατίτιδα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι τα 169 κρούσματα που είχαμε στο εξωτερικό, τα περισσότερα στην Ευρώπη και λιγότερα στις ΗΠΑ”.

Παράλληλα, η κυρία Παγώνη είπε ότι, “τα στοιχεία που έχουμε τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν αδενοϊό, χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι. Η επιστημονική κοινότητα θα μας ενημερώσει τις επόμενες ημέρες. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να έρθουν με τους παιδιάτρους τους σε επαφή, γιατί οι παιδίατροι ξέρουν το ιστορικό του παιδιού και μπορούν να δώσουν τις πρώτες οδηγίες”.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε: “Βασικά είναι γαστρεντερικά συμπτώματα, έμετοι, διάρροιες και να κάνει το παιδί ίκτερο  που σημαίνει ότι είναι λίγο πιο προχωρημένη κ κατάσταση. Μπορεί να είναι παραπλανητικά κάποια συμπτώματα αλλά επειδή τώρα έχουμε την έξαρση και ξέρουμε για την ηπατίτιδα, με τα πρώτα συμπτώματα θα επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Όλα τα περιστατικά είναι ηλικίας τα περισσότερα μέχρι έξι και μερικά έως 16 ετών”.

“Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Βέβαια είχαμε έναν θάνατο, το να πεθάνει ένα μικρό παιδί είναι τραγικό. Έγιναν και κάποιες μεταμοσχεύσεις σ’ ένα 10% των περιπτώσεων που πήγαν πολύ καλά. Δεν χρειάζεται πανικός, ποτέ δεν χρειάζεται πανικός σ’ αυτές τις καταστάσεις. Δίνονται οδηγίες στους γονείς”, υπογράμμισε η κυρία Παγώνη, η οποία, ερωτηθείσα για το τι προκάλεσε την έξαρση της ασθένειας, τόνισε πως “ό,τι και να λέμε δεν μπορούμε να το δικαιολογήσουμε. Προσπαθεί με τα περιστατικά που υπάρχουν, η επιστημονική κοινότητα να βγάλει κάποια συμπεράσματα”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ