Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021 – Στόχος ένας πιο δίκαιος και υγιής πλανήτης

Σήμερα 7 Απριλίου του 2021, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ημέρα είναι μια πρόσκληση στην νέα καμπάνια του για το χτίσιμο ενός πιο δίκαιου και πιο υγιούς πλανήτη. “Ο κόσμος μας δεν είναι δίκαιος. Όπως κατέδειξε η πανδημία του κορονοϊού, κάποιοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν πιο υγιώς και έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε σύγκριση με άλλους. Αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στις συνθήκες, μέσα στις οποίες γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν, εργάζονται” περιγράφει στο μήνυμά του ο ΠΟΥ.

Σε όλο τον κόσμο, κάποιες ομάδες αγωνίζονται για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους με ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης και εκπαίδευσης, έχουν λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, βιώνουν μεγαλύτερη φυλετική ανισότητα και έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα, καθαρό νερό και αέρα, επισιτιστική ασφάλεια και υπηρεσίες υγείας.

Αυτό οδηγεί σε περιττή ταλαιπωρία, ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν και πρόωρο θάνατο. Παράλληλα, βλάπτει τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι αυτό είναι άδικο και μπορεί να προληφθεί. Γι’ αυτό καλεί τους ηγέτες να διασφαλίσουν συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία, αλλά και να παρακολουθούν τα “κενά” στα συστήματα υγείας και να καθιστούν την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αυτά εφικτή. O κορονοϊός έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός του ήταν πιο έντονος σε εκείνες τις κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες, οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, οι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πιο πιθανό να έχουν δυσμενείς συνέπειες ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ