Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πού μπορεί να οφείλεται – Οι πιθανές εκδοχές

Καθησυχαστική εμφανίζεται σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm, σχετικά με την ανησυχία που έχει προκληθεί για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, η παιδίατρος παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Μιλώντας στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει, ότι τα περίπου 190 παιδιά με την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αν υπολογίσουμε ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά.

«Ωστόσο είναι κάτι άγνωστο. Έχει φανεί ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει βρεθεί ένας αδενοϊός, ένας ιός που προκαλεί στα παιδιά ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό κυρίως, μπορεί να κάνει όμως και γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν στελέχη αυτού του ιού, όπως είναι το στέλεχος 41, μπορεί και άλλες μεταλλάξεις αυτού του ιού, που θα φανούν στην πορεία, γιατί τώρα γίνονται οι μελέτες, και ελέγχονται αυτά τα περιστατικά πιο εμπεριστατωμένα, ανά τον κόσμο. Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο στέλεχος του αδενοϊού. Μπορεί να μη φταίει μόνο ο αδενοϊός, αλλά να είναι συνδυασμός ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί ένα παιδί. Βέβαια ο αδενοϊός 41 μάς έχει συνηθίσει σε ηπατίτιδες και μάλιστα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε βαριές ηπατίτιδες. Στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί και περιστατικά σε παιδιά που δεν έχουν ανοσοκαταστολή».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχετίζεται και με κορονοϊό

Σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει σχέση και με τον κορονοϊό, απαντά: «Σίγουρα δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Στο Ισραήλ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αρκετά από τα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, είχαν νοσήσει από κορονοϊό, κάποιους μήνες πριν. Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβαίνει, δηλαδή συνδυασμός με κάποιον άλλο ιό. Είτε αυτός είναι ο κορονοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, ή κάποια μετάλλαξη του αδενοϊού. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο το παρατεταμένο lockdown σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα ένα απαίδευτο ανοσολογικό σύστημα των παιδιών, τα οποία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις. Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή, τότε στους επόμενους μήνες θα δούμε μία έκρηξη περιστατικών σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, στη Νέα Ζηλανδία, και όπου εφαρμόστηκε ή ακόμη εφαρμόζεται παρατεταμένο lock down».

Ποια όμως παιδιά είναι πιο επιρρεπή να εκδηλώσουν αυτού του είδους την ηπατίτιδα; Δεν το ξέρουμε απαντά η κ. Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι φαίνεται πως ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 10% θα κάνει μία βαριά ηπατίτιδα, που θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Όσον αφορά το πώς μεταδίδεται, η παιδίατρος λέει ότι μπορεί να μεταδίδεται στον αέρα, από την επαφή των παιδιών. «Για αυτό και οι γονείς, όταν τα παιδιά κάνουν εμετούς ή διάρροιες, και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, βήχα, δεκατική πυρετική κίνηση, θα πρέπει να τα κρατάνε σπίτι και να μην τα αφήνουν να πηγαίνουν σχολείο, για δύο 24ωρα, έως ότου δουν πώς εξελίσσεται η νόσος. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι στο παιδί (που κατά τα άλλα έχει και κοινά συμπτώματα, όπως τάση για εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά), κιτρινίζει το λεύκωμα του ματιού και ακόμα πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι σκουραίνουν τα ούρα του και αποχρωματίζονται τα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει στο παιδί και ανάλογα να το στείλει στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ