Όσα γνωρίζουμε για την ινδική μετάλλαξη – Τι ανέφερε η Ψαλτοπούλου στον Realfm 97,8

“Τα δεδομένα διεθνώς δεν είναι ώριμα για να απαντηθούν οι ερωτήσεις για την ινδική μετάλλαξη” δήλωσε η Ντόρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος – Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Δεν χρειάζεται να συνδέουμε τις εικόνες που βλέπουμε στην Ινδία με την ινδική μετάλλαξη. Δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην ινδική μετάλλαξη. Θεωρούμε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι κάτι αντίστοιχο όπως η νοτιο-αφρικανική ή όπως η βραζιλιάνικη. Θα χρειαστεί οι φαρμακευτικές των εμβολίων να κάνουν ειδικές προκλινικές μελέτες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Πιθανολογούμε ότι μπορεί να χρειάζεται υψηλότερος τίτλος αντισωμάτων για να είμαστε καλυμμένοι” τόνισε.

“Έχουμε και ένα ερωτηματικό αν και εφόσον η ινδική μετάλλαξη προκαλεί μια πιο σοβαρή νόσηση, το οποίο μάλλον δεν είναι πολύ πιθανόν αλλά περιμένουμε να το δούμε. Υπάρχει μια πιθανότητα σε χώρες που επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη να καλύπτει όλες τις άλλες μεταλλάξεις όπως έγινε και με την νοτιο-αφρικανική που πριν από δύο με τρεις μήνες μας είχε αγχώσει. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι έχουμε πολύ λίγα στοιχεία και περιμένουμε τα περαιτέρω δεδομένα των επιστημόνων” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ