Ομόφυλα ζευγάρια που ξενιτεύτηκαν για να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους μιλούν στον ΑΝΤ1

Ομόφυλα ζευγάρια που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εκτός Ελλάδας για να κατοχυρώσουν νομικά τα παιδιά τους μίλησαν στην κάμερα του ΑΝΤ1 και ζήτησαν οι οικογένειές τους να γίνουν ορατές και αποδέκτες από όλη την κοινωνία.

Ο μεγάλος γιός του Κώστα Ανδρουλάκη, με σπαστά ελληνικά προσπαθεί να καταλάβει γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν αντιδράσεις για τις οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, όπως είναι και η δική του. Οι γονείς του, Έλληνες και οι δυο, έστησαν την ζωή τους στο Λονδίνο για να μπορέσουν να υιοθετήσουν και να μεγαλώσουν το δικό τους παιδί. Κάθε φορά που επιστρέφουν στην Ελλάδα για γιορτές, ο ένας από τους δύο μπαμπάδες για το ελληνικό σύστημα… εξαφανίζεται!

«Είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν είναι λογικό. Στην Αγγλία έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Οι οικογένειες αυτές υπάρχουν, τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν και δεν μεγαλώνουν διαφορετικά από ότι θα μεγάλωναν σε μια άλλη οικογένεια. Αυτό το πράγμα, ότι δηλαδή σε κάποιες χώρες είμαστε οικογένεια και σε κάποιες όχι δεν μπορούν να το καταλάβουν, δεν έχει καμία λογική για αυτούς», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εμένα τα παιδιά μου δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο. Τα παιδιά μου για την ελληνική έννομη τάξη είναι σαν να μην υπάρχουν. Τα παιδιά ενός ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριού δεν έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του μη βιολογικού γονέα. Αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει τα παιδιά θα καταλήξουν σε κάποια δομή ή σε κάποιο ίδρυμα καθώς ο μη βιολογικός γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα», λέει στον ΑΝΤ1 ο Σταμάτης Ανθής, από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταναστεύσει.

Ο Σταμάτης Άνθης με τον σύζυγό του κατάφεραν να αποκτήσουν τα δύο τους παιδιά με παρένθετη μητέρα στον Καναδά και σήμερα ζουν μόνιμα στις Βρυξέλλες. Δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα, καθώς τα παιδιά τους παρ’ ότι ο βιολογικός πατέρας τους είναι Έλληνας, δεν δικαιούνται να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, να έχουν ελληνικό διαβατήριο. Και τα δικά τους παιδιά είναι θύματα διάκρισης γιατί έχουν ομόφυλους γονείς.

Η Ελένη Μαραβέγια είναι παντρεμένη με την Βρετανίδα Κέιτ ΜακΑρντλ, η οποία είναι η μη βιολογική μητέρα των δύο κοριτσιών τους. Με την κείμενη νομοθεσία στην Ελλάδα δεν θεωρούνται νόμιμοι γονείς και νόμιμη οικογένεια, ενώ μέχρι στιγμής η Πολιτεία αρνείται να δώσει θεμελιώδη δικαιώματα στα παιδιά τους. Έτσι σήμερα, ζουν μόνιμα στην Βαρκελώνη.

«Η μεγάλη κόρη μου εκνευρίζεται και λέει είναι αδικία, ενώ στην Ισπανία έχει ίσα δικαιώματα. Η Κέιτ στην Ελλάδα είναι αόρατη», λέει κ. Μαραβέγια από τη Βαρκελώνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ