Όλα τα νέα μέτρα: Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα – Τι αλλάζει στις μετακινήσεις, τι ισχύει για το ψάρεμα

Τροποποιούνται από σήμερα Σάββατο τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού, με μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που αποφασίστηκαν έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

-η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με έναρξη των νέων μέτρων από σήμερα Σάββατο

-η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των αυστηρών πρωτοκόλλων, από τη Δευτέρα το πρωί

-η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων με επισκέψεις έως τριών ατόμων εκτός αν αφορά σε οικογένειες , με χρήση SMS με κωδικό 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

-η λειτουργία των δημοσίων πάρκων, με επισκέψεις έως τριών ατόμων, εκτός αν αφορά σε οικογένειες , με χρήση SMS με κωδικό 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Άρα επισκέψεις σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπονται χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής, αλλά μόνο με τα πόδια και ή ποδήλατο. Ό,τι ισχύει δηλαδή σήμερα για τον κωδικό 6.

-η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας μητρόπολης σε ιερείς και ψάλτες για τους ακόλουθες τρεις θρησκευτικές εορτές: Για την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου και τους δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Έναρξη ισχύος από την Κυριακή, 21 Μαρτίου

-να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6, προσεγγίζοντας με τα πόδια ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα σε περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, είτε το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ από τα φαρμακεία

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για την πανδημία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μαζικών δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε βδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος μίλησε για στόχο από 300.000 τεστ την εβδομάδα σε -δυνητικά- 10.000.000 τεστ την εβδομάδα, καθώς ο κάθε πολίτης θα διαθέτει από το τέλος Μαρτίου ένα δωρεάν τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, με τον ΑΜΚΑ του και στο φαρμακείο της γειτονιάς του.Επίσης, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθής ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» προς τους πολίτες για την ατομική, συλλογική και εθνική ευθύνη που επέδειξαν, αλλά και ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο.

Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φεύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, και δη των πιο ευάλωτων, επισήμανε εξάλλου, και να πάρει τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία, πρόσθεσε.

Ο κ. Σκέρτσος πρότεινε να συναφθεί συμφωνία μεταξύ κράτους και πολιτών, «μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης», προκειμένου να βγει, όπως τόνισε με έμφαση, η χώρα με ασφάλεια από την περιπέτεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα των μέτρων της επόμενης ημέρας, ο Ά. Σκέρτσος έκανε λόγο για μικρές ανάσες ελευθερίας, ταυτόχρονα όμως με τη μέγιστη ευθύνη που θα πρέπει να συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι πάντες -και τούτο λόγω των κινδύνων που εμφανίζει η περίοδος εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Ταυτόχρονα έκανε πρόσκληση για συστράτευση, ενώ απηύθυνε κάλεσμα ευθύνης, λέγοντας «όχι» στους νέους διχασμούς. Τα μέτρα αποδίδουν, αργά, αλλά αποδίδουν, τόνισε.

Δείτε σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος

Γιατί η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο – Τι απάντησε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου., στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, «Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», είπε ακόμη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με το πότε θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές μπαίνουν στο “βαθύ κόκκινο” – Ποιες γίνονται “κόκκινες”

Τις περιοχές εκείνες που εντάσσονται πλέον στο “βαθύ κόκκινο“, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Από αύριο στις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, μπαίνουν στο “βαθύ κόκκινο, οι Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου (που έχει σήμερα 42 ενεργά κρούσματα) και Ζακύνθου (με 61 ενεργά κρούσματα), ο δήμος Αμφίπολης στις Σέρρες (με 43 ενεργά κρούσματα), οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της ΠΕ Καστοριάς (με 102 και 29 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα) και ο δήμος Καρδίτσας (με 140 ενεργά κρούσματα).

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν η Αττική και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης και Σκιάθου.Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η Λέρος βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ενώ από αύριο το πρωί έως τις 29 Μαρτίου, στο ίδιο καθεστώς εισέρχεται και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου, του δήμου Βοίου με έδρα τη Σιάτιστα, στην Κοζάνη.

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, λόγω αισθητής μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου, βγαίνουν από το “βαθύ κόκκινο” οι εξής περιοχές: ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Λευκάδας και ο δήμος Ρόδου. Οι συγκεκριμένες περιοχές από τις 22 Μαρτίου εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ