Οικόπεδα: Ένας μήνας χαρτοπόλεμου και γραφειοκρατίας για να τα καθαρίσουν οι Δήμοι

Ένας μήνας χαρτοπόλεμου και γραφειοκρατίας απαιτείται για να καθαρίσουν οι Δήμοι τα εγκαταλειμμένα, αλλά εντός σχεδίου οικόπεδα. Με αφορμή τις αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν μετά τη φωτιά σε Γλυφάδα – Βούλα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στην εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, περιέγραψε τη δαιδαλώδη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας Δήμος για να καθαρίσει τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα που είναι στη δικαιοδοσία του. 

Ο κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι, όταν αρχίζει η αντιπυρική περίοδος να είναι καθαρά τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα άλση που τους έχουν παραχωρηθεί, και μία ζώνη γύρω από τα σχέδια πόλης. Δεν έχουν ευθύνη για Δάση, για δασικούς δρόμους ούτε για χωράφια εκτός σχεδίου.

Συχνά, είπε, “δημιουργείται σύγχυση γιατί η κοινωνία πιστεύει πως οι δήμοι έχουν την ευθύνη για να καθαρίζουν τους δασικούς δρόμους. Η απάντηση είναι “όχι”. Οι Δήμοι αν έχουν τα κατάλληλα μέσα και την ευχέρεια μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των δασικών δρόμων. Η κοινωνία συχνά θεωρεί ότι οι Δήμοι παίρνουν επιδοτήσεις από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να καθαρίζουν τα πάντα. Αλλά για παράδειγμα ο Δήμος Τρικκαίων παίρνει επιδότηση 57.000 ευρώ το χρόνο κι έχει έκταση 610.000 στρέμματα. Συχνά λοιπόν οι Δήμοι δεν έχουν ούτε τα μέσα. Τα χρήματα αυτά είναι περίπου το ένα έβδομο με ένα όγδοο των χρημάτων που δίνουμε κάθε χρόνο για να κουρεύουμε το πράσινο και να κρατάμε καθαρούς τους χώρους ευθύνης μας.”, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

φωτιά Γλυφάδα Βούλα

Για τα καθαρά οικόπεδα

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ περιέγραψε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας Δήμος για να καθαρίσει ένα εγκαταλειμμένο, αλλά εντός σχεδίου πόλης οικόπεδο.
“Για να καθαρίσουμε ένα οικόπεδο εντός σχεδίου ο Δήμος πρέπει να το επιθεωρήσει, να βρει τον ιδιοκτήτη και να τον ειδοποιήσει ότι πρέπει να το καθαρίσει. Αν δεν τον βρει ο Δήμος, μπορεί να αναρτήσει πρόσκληση και να περιμένει δέκα ημέρες για να εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης. Αν δεν εμφανιστεί, πρέπει να ξαναπάει για επιθεώρηση, να καλέσει την Πυροσβεστική γιανα εκτιμήσει το βαθμό επικινδυνότητας, και με το χαρτί της Πυροσβεστικής, να πάει στον εισαγγελέα και να πάρει εισαγγελική παραγγελία, για να μπει στην ιδιοκτησία και να την καθαρίσει. Είναι περίπου ένας μήνας αλληλογραφία και χαρτόπολεμος”, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Όπως εξήγησε, σε εκτός σχεδίου οικόπεδα και περιουσίες δεν υπάρχει διαδικασία για να γίνει καθαρισμός. “Αλλά με την εκτός σχεδίου δόμηση στην Ελλάδα έχουμε παντού σπίτια σπαρμένα στην Ελλάδα που καίγονται.” Είπε ακόμα ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή του πράσινου που συγκεντρώνεται μετά τον καθαρισμό των οικοπέδων, αλλά σε λογικές ποσότητες. Στις μεγάλες ποσότητες πρέπει ο ιδιοκτήτης να φροντίσει για την αποκομιδή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ