Οι τροφές της μακροζωίας

Οι τροφές της μακροζωίας

Ποιες τροφές μας βοηθάνε στο να διατηρήσουμε το δέρμα και το σώμα μας λαμπερό και νεανικό για περισσότερα χρόνια; Υπάρχουν μυστικά στην διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας που καταφέρουν με ευκολία και πλησιάζουν τα 90 έτη; Για κοιτάξτε την παρακάτω λίστα και σιγουρευτείτε ότι δεν ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε τα παρακάτω «ελιξίρια» στην διατροφή σας!

Το ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι η πιο αντιπροσωπευτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι καρδιοπροστατευτικό και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συνεισφορά του στην αύξηση της HDL χοληστερόλης («καλής») είναι μεγαλύτερη από εκείνη που επιτυγχάνεται αντίστοιχα με την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον το ελαιόλαδο όπως και οι ελιές, εμφανίζουν προστατευτική δράση ενάντια στο καρκίνο του μαστού. Εμφανίζει τη μεγαλύτερη θερμική αντοχή κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η χρήση του να συνίσταται ως η βασική πηγή λίπους στην μεσογειακή διατροφή.

Αντιοξειδωτικά: Όσες τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθούν στην μακροζωία, διότι δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγει το σώμα και ευθύνονται για την γήρανση. Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από την διατροφή είναι διάφορες βιταμίνες όπως οι C, E, Q10, το B-καροτένιο, το λυκοπένιο, το σελήνιο και βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το ρόδι, το καρπούζι, τα μούρα κα. Επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα θεωρούνται τουλάχιστον 3-4 μερίδες από την κάθε ομάδα αντίστοιχα. Επιπλέον αντιοξειδωτικά περιέχονται στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, και για το λόγο αυτό συνίσταται η κατανάλωση ενός ποτηριού μαζί με το γεύμα.

Λαχανικά: Τα λαχανικά τροφοδοτούν τον οργανισμό με φυτικές ίνες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσια σε νερό για την ενυδάτωση του σώματος και αποτελούν πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την προστασία του από την εμφάνιση προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α για την προστασία των ματιών και του δέρματος, η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και χρόνιων παθήσεων, η πατάτα είναι πηγή καλίου για την ρύθμιση της πίεσης και το μπρόκολο πηγή ασβεστίου για γερά οστά. Επίσης τα λαχανικά που είναι πλούσιες πηγές φιλικού οξέως (σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) έχει βρεθεί ότι ασκούν προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, μέσω ενός μηχανισμού μείωσης της ομοκυστεϊνης στο αίμα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ