Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας “μπλόκαραν” τη χαλάρωση των μέτρων

“Επιμένουν” οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, γεγονός που φαίνεται ότι “μπλόκαρε” τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Οι ειδικοί, που συνεδρίασαν την Τετάρτη και αξιολόγησαν την επιδημιολογική κατάσταση, εισηγήθηκαν την παράταση ισχύος των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα, τουλάχιστον. Την εισήγηση έκανε δεκτή η κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι τα υφιστάμενα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 23 Ιανουαρίου.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρέθηκαν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Οι νέες μολύνσεις δείχνουν μία σταθερά πτωτική τάση τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αριθμό των νεκρών, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, δείκτες που καταγράφουν και την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δείχνει μία σταθεροποίηση. Από την 4η Ιανουαρίου 2022 που σημειώθηκε το νέο αρνητικό ρεκόρ με 50.126 νέα κρούσματα, καταγράφεται μία πτωτική πορεία στις νέες μολύνσεις, με εξαίρεση την 11η Ιανουαρίου όταν ανακοινώθηκαν 32.694 νέα κρούσματα. Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 24.246 νέες μολύνσεις -έναντι 32.694 την προηγούμενη ημέρα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται και στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, που άρχισαν να ισχύουν πριν από την Πρωτοχρονιά.

Τι δείχνουν οι σκληροί δείκτες

Όμως, ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της νόσου παραμένει υψηλός (77 νεκροί το τελευταίο 24ωρο), ενώ μεγάλη αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 670, έναντι 640 που ανακοινώθηκαν χθες. Την ίδια στιγμή, αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε με 654 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας μέσα σε μία ημέρα (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 578 ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έκριναν ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μείωση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και κυρίως εάν θα υπάρξει σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, ώστε να “ανάψουν” το πράσινο φως για τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών. Επιπλέον, θεώρησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει στάση αναμονής για μία εβδομάδα, τουλάχιστον, ώστε να διευκρινιστεί το μέγεθος της διασποράς στη σχολική κοινότητα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία, δηλαδή τη Δευτέρα.

κρούσματα παιδιά

Τα μέτρα που ισχύουν

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης και επισήμως την παράταση των μέτρων, με την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την εισήγηση των ειδικών. Έτσι, τα μέτρα θα παραταθούν έως τις 23 Ιανουαρίου.

“Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

κρούσματα - κορονοϊός - μέτρα

Τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα και θα έληγαν στις 16 Ιανουαρίου, είναι τα εξής:

-Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους. Η μουσική θα απαγορεύεται.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ