Οι κόντρες φέρνουν αλλαγές στον ΚΟΚ – Ποιοι και πότε θα χάνουν την άδεια οδήγησης

Κόντρες, αυτοσχέδιοι αγώνες, αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά και παραβίαση τόσο του κόκκινου όσο και του STOP είναι οι παραβάσεις που μπαίνουν στο… μικροσκόπιο της κυβέρνησης  σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία και κατ’ επέκταση οι άνθρωποι που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να έρθει ως μια ξεχωριστή ρύθμιση και όχι συνολικά η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τις παραπάνω παραβάσεις. Μάλιστα αν τελικά πάρει το πράσινο φως, αναμένονται αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται, είναι η αφαίρεση άδειας οδήγησης με διάφορες διάρκειες, δηλ. το δίπλωμα να κατάσχεται ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Μόνο το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση αυτοσχέδιων αγώνων στην παραλιακή Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου, βεβαιώθηκαν 134 παραβάσεις του ΚΟΚ, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα, ενώ διαπιστώθηκαν 4 πλημμεληματικές παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και εις βάρος ενός εκ των ατόμων αυτών ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζονται τις τελευταίες πινελιές αναθεώρησης του ΚΟΚ. Σήμερα δε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύσκεψη για θέματα οδικής ασφάλειας.

Ο νέος ΚΟΚ αναμένεται να φέρει αλλαγές και στα όρια ταχύτητας. Θα προβλέπεται ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές στα 30 από 50 χιλ. ανά ώρα. Γύρω από τα σχολεία οι οδηγοί θα έχουν όριο τα 20 χλμ/ώρα, ενώ αντίθετα θα αυξηθί από τα 120 χλμ/ώρα στα 130 χλμ./ώρα σε ορισμένους αυτοκινητοδρόμους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ