Οι γιατροί αναφέρουν συχνά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης – Η σύνδεση με την πανδημία

Οι γιατροί αναφέρουν συχνά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ενώ έρευνες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί αν αυξήθηκαν οι επισκέψεις των γιατρών σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους και χρήση ουσιών. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της σχετικής πρόσφατης μελέτης των D.T.Myran και συνεργατών στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open 2022;5(1):e2143160.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το σύστημα υγείας του Οντάριο στον Καναδά για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2017 έως και τη 10η Μαρτίου 2021 και συνέκριναν τις επισκέψεις του ιατρικού προσωπικού (ειδικευμένοι ιατροί, ειδικευόμενοι ιατροί και οι εξειδικευόμενοι ιατροί) σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους και χρήση ουσιών πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 34.055 ιατρούς με μέση ηλικία τα 41.7 έτη, ενώ οι 17.918 (52.6%) ήταν άνδρες.

Long Covid

Ο ετήσιος αριθμός των επισκέψεων ανά 1.000 ιατρούς αυξήθηκε κατά 27%, και συγκεκριμένα από 816.8 πριν την πανδημία σε 1037.5 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό των ιατρών που έκαναν τουλάχιστον 1 επίσκεψη σε υγειονομικές δομές για ψυχικές νόσους και χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια ενός έτους αυξήθηκε από το 12.3% πριν την πανδημία στο 13.4% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η σχετική αύξηση ήταν μεγαλύτερη στους ιατρούς που δεν είχαν προηγούμενο ατομικό ιστορικό ψυχικής ασθένειας και χρήσης ουσιών συγκριτικά με τους ιατρούς που είχαν τέτοιο ατομικό ιστορικό. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ρίχνει φως σε μια ιδιαίτερη πτυχή της καθημερινότητας των Ιατρών, λαμβάνοντας υπόψη και το στίγμα που μπορεί να έχει η ψυχική νόσος για τους ίδιους τους πάσχοντες γιατρούς. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διστάζουν να αναζητήσουν υποστήριξη και θεραπεία για διαταραχές της ψυχικής υγείας λόγω επιφυλακτικότητας και φόβου για το στίγμα και πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές επιπτώσεις.

ΕΣΥ-νοσοκομείο

Οι υπερβάλλουσες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία πολλών επαγγελματιών υγείας. Η προτεραιοποίηση της διασφάλισης της ψυχικής υγείας των ιατρών είναι ζωτικής σημασίας για την ολιστική υποστήριξη της υγείας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας θα είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τόσο της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 όσο και των μελλοντικών προκλήσεων της δημόσιας υγείας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.