Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Θεσσαλονίκη: Νύχτα επεισοδίων – Ρομά έστησαν οδοφράγματα και στα δύο ρεύματα της οδού Λαγκαδά

Επεισόδια σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχής της Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ομάδας Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων.

Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης μία ομάδα περίπου τριάντα ατόμων της φυλής Ρομά αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Λαγκαδά, περίπου 200 μέτρα μετά την αερογέφυρα της Σταυρούπολης. Πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και τους τοποθέτησαν ως οδοφράγματα στη μέση του δρόμου.

Εκπρόσωποι της συγκεκριμένης ομάδας τσιγγάνων, που κατοικεί στην περιοχή των Ανθοκήπων στην Ν. Ευκαρπία, δήλωσαν ότι με αυτό τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από το όπλο αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για περισσότερες από δύο ώρες. Περιπολικά εξέτρεπαν την κυκλοφορία των οχημάτων από παράλληλες οδούς. Λίγη ώρα μετά τη 1 στο σημείο εγκαταστάθηκε διμοιρία των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κινήθηκαν εναντίον της διμοιρίας, πετώντας πέτρες και γυάλινα μπουκάλια. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Με μια συντονισμένη επιχείρηση οι αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση φλεγόμενων κάδων και την αποκάθαρση του οδοστρώματος.

Εξάρχεια: Φωτιά σε νεόκτιστη οικοδομή από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου

Ήταν λίγο πριν τις 10:30 χθες το βράδυ όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου εισήλθαν σε νεόκτιστη οικοδομή επί της οδού Κωλέττη στα Εξάρχεια, ανέβηκαν στην οροφή και άρχισαν να πετούν οικοδομικά υλικά.

Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο ασανσέρ και στα ρολόγια στον ισόγειο χώρο της οικοδομής, στην οποία δε διαμένουν ένοικοι.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που κατοικεί στην περιοχή, έσπευσε να ειδοποιήσει τις αρχές, που πραγματοποίησαν έλεγχο στο σημείο, χωρίς να εντοπίσουν τα άτομα που προκάλεσαν υλικές ζημιές στον εξωτερικό, αλλά και στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου.

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου λόγω συγκέντρωσης Ρομά – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, λόγω συγκέντρωσης των Ρομά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr το ρεύμα προς Αθήνα είναι κλειστό και φυσικά η κίνηση τον οχημάτων έχει σταματήσει.

Δείτε τη φωτογραφία που έστειλε ο αναγνώστης μας

Χανιά: Ξεκίνησε η δίκη για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό 19χρονου – Δύο ιερείς και ο πατέρας ανάμεσα στους κατηγορούμενους

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου άρχισε σήμερα η δίκη για την υπόθεση κατά συρροή βιασμού 19χρονου στον Πλατανιά Χανίων. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά πέντε άτομα, ανάμεσα τους δύο ιερείς και ο πατέρας, οι οποίοι φέρονται να κατηγορούνται για δεκάδες βιασμούς του 19χρονου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:

  • Ο πρώτος 68χρονος κατηγορούμενος, κατηγορείται για κατ’ εξακολούθηση βιασμό πάρα φύσιν 20 φορές και για ομαδικό βιασμό πάρα φύσιν 2 φορές.
  • Ο 67χρονος πατέρας του 19χρονου Γιάννη, κατηγορείται για απλή συνδρομή σε τουλάχιστον 19 κατ’ εξακολούθηση βιασμούς, καθώς κατηγορείται ότι γνώριζε για τους βιασμούς αλλά ούτε τους κατήγγειλε ούτε τους απέτρεψε. Επίσης κατηγορείται για πρόκληση σωματικού πόνου και εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία του 19χρονου.
  • Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι, ο 72χρονος ιερέας και θείος του 19χρονου, ο 44χρονος δεύτερος ιερέας και ο 42χρονος αδερφός του (ο οποίος είναι ΑμεΑ), κατηγορούνται για 2 κατ’ εξακολούθηση ομαδικούς παρά φύσιν βιασμούς του 19χρονου.

Όπως αναφέρει το flashnews, oι κατηγορούμενοι κατά την έναρξη της διαδικασίας ρωτήθηκαν τι δηλώνουν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και δήλωσαν αθώοι. Συγκεκριμένα, ο 67χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «τα πάντα είναι ψέματα». Ο πατέρας του 19χρονου δήλωσε: «Όποιος έχει πειράξει τον γιο μου να σαπίσει στη φυλακή». Ο 72χρονος ιερέας και θείος, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «όλα είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Επίσης αθώοι δήλωσαν ο 44χρονος ιερέας  και ο 42χρονος αδερφός του 19χρονου.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει τα αιτήματα που τέθηκαν από τους δικηγόρους και αφορούν στη μη παρουσία του 19χρονου στη διαδικασία καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι επιβαρυντική για τον ίδιο, στην εκδίκαση της υπόθεσης κεκλεισμένων των θυρών και στη διακοπή σήμερα της διαδικασίας προκειμένου ο δικηγόρος του πατέρα ο οποίος διορίστηκε σήμερα από το δικαστήριο να μπορέσει να ενημερωθεί για τη δικογραφία.

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 9.00, ενώ αποφάσισε ότι θα εξεταστεί τελικά ο 19χρονος Γιάννης και θα αποφασιστεί αύριο αν αυτό θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο των δικαστηρίων έχουν συγκεντρωθεί μέλη συλλογικοτήτων ως ένδειξη συμπαράστασης στην πλευρά του 19χρονου, ενώ παράλληλα υπάρχει και έντονη αστυνομική παρουσία. Κατά την έξοδο ιερέων από τα δικαστήρια (όχι των κατηγορουμένων) ακούστηκαν αποδοκιμασίες.

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Πώς έγιναν τα επεισόδια στα Εξάρχεια – Η Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση για την πορεία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωσή της εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. περίπου στις 20:15, όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε τη συμβολή της Πανεπιστημίου και Μπενάκη, 1000 άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της πορείας και κινήθηκαν κατά ομάδες μέσω της οδού Μπενάκη προς την περιοχή των Εξαρχείων, στήνοντας οδοφράγματα με αντικείμενα και κάδους, στους οποίους έθεσαν φωτιά.

«Στις 18:00 πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 8.000 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, που στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Πλατεία Συντάγματος μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας γύρω στις 20.30.

Όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε τη συμβολή της Πανεπιστημίου και Μπενάκη, 1000 άτομα αποσπάστηκαν από το σώμα της πορείας και κινήθηκαν κατά ομάδες μέσω της οδού Μπενάκη προς την περιοχή των Εξαρχείων, στήνοντας οδοφράγματα με αντικείμενα και κάδους, στους οποίους έθεσαν φωτιά.

Τα παραπάνω άτομα εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Αραχώβης με ρίψεις μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 19 άτομα, ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Θεσσαλονίκη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση των Ρομά στο κτίριο της Οικονομικής Αστυνομίας

Οι εντάσεις συνεχίζονται το βράδυ της Τρίτης (6/12) στη Θεσσαλονίκη, με άτομα Ρομά να επιτίθενται με βόμβες μολότοφ στο κτίριο στο σημείο στεγάζεται η Οικονομική Αστυνομία, στον Δενδροπόταμο.

Όπως φαίνεται σε βίντεο-ντοκουμέντο της ΕΡΤ, μετά τις 22:00, ομάδα ατόμων προσέγγισαν το κτίριο και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Μόλις είδαν αστυνομικούς να πλησιάζουν υποχώρησαν, στήνοντας οδοφράγματα, ενώ παραμένουν συγκεντρωμένοι λίγο πιο μακριά.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα είναι τεταμένο στη Θεσσαλονίκη, μετά τον πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό.

Σέρρες: Σε κατάσταση σοκ τα παιδιά μετά την έκρηξη – Δεν έχουν λάβει καμία ψυχολογική υποστήριξη

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία μετά την έκρηξη του λέβητα στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, που στοίχισε τη ζωή σε ένα 11χρονο αγόρι, αλλά και στον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών.

Συμμαθητές και φίλοι, αλλά και οι γονείς βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά το τραγικό συμβάν.

Μάλιστα μια μητέρα μαθητή προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία, καθώς όπως τονίζει τα παιδιά που έπαιζαν μαζί με το άτυχο αγόρι, τον είδαν και μετά την έκρηξη και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει καμία ψυχολογική υποστήριξη απο ειδικούς.

Αναφέρει πως τα παιδιά μαζεύτηκαν σε ένα σπίτι γεμάτα μουτζούρες και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ σε παρόμοια φάση είναι και οι γονείς που από τη μία στιγμή στην άλλη κόντεψαν να χάσουν τα παιδιά τους.

Οι γονείς καταγγέλλουν, ότι μέχρι στιγμής κανείς ψυχολόγος δεν επικοινώνησε μαζί τους για να παρέχει την απαραίτητη στήριξη

Σέρρες: Ο 11χρονος δεν ήθελε να πάει στο σχολείο την ημέρα που συνέβη η τραγωδία – Τι λέει ο θείος του νεκρού μαθητή

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα οι γονείς, συγγενείς, μαθητές και φίλοι στον 11χρονο μαθητή, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στον λέβητα του σχολείου του, στις Σέρρες. Ο θείος του άτυχου παιδιού αποκάλυψε ότι χθες που έγινε το τραγικό περιστατικό, ο Βασίλης δεν ήθελε να πάει στο σχολείο.

Μιλώντας στην εκπομπή LiveNews o Θεόδωρος Καντάς σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για την οικογένεια και τους γονείς, έχασαν το παιδί τους. Άτυχη στιγμή, ένα απίστευτο γεγονός».

Εξήγησε ότι αυτό που θέλει η οικογένεια είναι, ο θάνατος του Βασίλη να μην πάει «χαμένος» και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία. «Να μην νιώθουμε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή όταν πάνε στο σχολείο;», είπε και εξέφρασε την ελπίδα «να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Ανέφερε, επίσης, ότι την ώρα του περιστατικού βρισκόταν στο σχολείο και η μικρότερη αδελφή του Βασίλη, που είδε τον 11χρονο τη στιγμή που τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο.

«Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν και να εφαρμοστεί ο νόμος» κατέληξε ο θείος του 11χρονου.

Όπως μετέδωσε το enikos.gr, συνελήφθησαν με εντολή εισαγγελέα ο εργολάβος και ο ηλεκτρολόγος της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι πήγαν στο σχολείο στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, έβαλαν σε λειτουργία τον καυστήρα και παρέμειναν στον χώρο έως τη 1 το μεσημέρι, οπότε και αποχώρησαν. Όπως φέρεται να είπαν, μέχρι τη στιγμή που έφυγαν από το σχολείο, δεν διαπίστωσαν προβλήματα στη λειτουργία του καυστήρα.

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την έκρηξη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο 11χρονος μαθητής του 9ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες, αναμένεται να δώσει η έρευνα του πραγματογνώμονα. Σημειώνεται ότι και η οικογένεια του άτυχου παιδιού έχει ορίσει τεχνικούς συμβούλους.

Θεσσαλονίκη: Παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από παιδίατρο σε συνεργασία με φαρμακείο

Την παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από ιδιώτη παιδίατρο σε συνεργασία με ιδιωτικό φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε η Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΑΔ, επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μετά από ανώνυμη καταγγελία, διενήργησαν έλεγχο σε ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη νομιμότητα των πρακτικών διακίνησης, διαχείρισης και χορήγησης παιδιατρικών εμβολίων.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στο ιατρείο του/της παιδιάτρου 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, τα οποία είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες παλαιότερα, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας, κατά παράβαση του άρθρου 3, παρ. 2β της υπ’ αριθμ. ΓΥ 24α/22-2-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 545/2012).

Με τον τρόπο αυτό, ο/η παιδίατρος φέρεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «να αλλοίωσε την ιχνηλάτιση των παρτίδων των χρησιμοποιούμενων εμβολίων και η ταινία γνησιότητας που επικολλούταν στις συνταγές δεν αντιστοιχούσε στο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, γεγονός κρίσιμο για τη δημόσια υγεία π.χ. σε περίπτωση παρενεργειών ή ανάκλησης παρτίδων».

Όπως επισημαίνεται από την Αρχή Διαφάνειας, «ο/η παιδίατρος προέβη σε ενέργειες αλλοίωσης του επαγγελματικού ανταγωνισμού διατηρώντας στο ιατρείο του/της παράνομο απόθεμα παιδικών εμβολίων επί σκοπώ την εξυπηρέτηση των πελατών του/της, κατά παράβαση της παρ.2, του άρθρου 21, του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε, αναλύθηκε το προφίλ συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών του/της παιδιάτρου κατά την περίοδο Αύγουστου 2019 – Ιουνίου 2020 και διαπιστώθηκε ότι ειδικά οι συνταγές των εμβολίων εκτελούνταν σχεδόν καθολικά σε ένα και μόνο φαρμακείο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «από τις μαρτυρίες γονέων παιδιών καθώς και άλλων εμπλεκομένων μερών, καθώς και την αντιπαραβολή των ημερομηνιών εμβολιασμού με την ανάλυση χρόνου εκτέλεσης συνταγών, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ηλεκτρονική εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών εκ μέρους του ιδιωτικού φαρμακείου, κατά παράβαση του άρθρου 4, παρ.4 του ΠΔ 121/2008».

Μετά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών της ΕΑΔ, αναφέρει η ανακοίνωση, «στο ιατρείο του/της παιδιάτρου, έπαυσε τόσο η επιλεκτική εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συνταγών εκ μέρους του φαρμακείου», ενώ σημειώνεται ότι «κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον ότι έλαβε χώρα κατά το παρελθόν το 2017 και δεύτερη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εμβολίων από τον/την παιδίατρο προς άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές του 2018».

Η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο του/της παιδιάτρου και του/της φαρμακοποιού, αντίστοιχα, καθώς και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών στο πλαίσιο των ισχυουσών διατάξεων.

Κλειστή και πάλι η Περιφερειακή Αιγάλεω λόγω συγκέντρωσης Ρομά

Νέα συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποιούν αυτή την ώρα Ρομά, που διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες ώρες, είχαν συγκεντρωθεί στον Ασπρόπυργο, κλείνοντας την περιφερειακή του Αιγάλεω, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα η ένταση αποκλιμακωνόταν.

Εδώ και λίγη ώρα, οι Ρομά έκλεισαν και πάλι την περιφερειακή του Αιγάλεω, με αποτέλεσμα να σταματήσει ξανά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Αχαρνές: Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Αυλίζα

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν Ρομά στην Αυλίζα Αχαρνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν από αντικείμενα που δέχθηκαν, διακομίσθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα άνοιξε και η περιφερειακή Αιγάλεω την οποία είχαν κλείσει Ρομά, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Θεσσαλονίκη: Νέα ένταση με άτομα Ρομά – Πέταξαν μολότοφ στο κτίριο που στεγάζεται η Οικονομική Αστυνομία

Νέα ένταση το βράδυ της Τρίτης (6/12) στη Θεσσαλονίκη, με άτομα Ρομά να επιτίθενται βόμβες μολότοφ στο κτίριο, που στεγάζεται η Οικονομική Αστυνομία, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μετά τις 22:00 ομάδα ατόμων προσέγγισαν το κτίριο και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Μόλις είδαν αστυνομικούς να πλησιάζουν υποχώρησαν, στήνοντας οδοφράγματα και παραμένουν συγκεντρωμένοι λίγο πιο μακριά.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα είναι τεταμένο στη Θεσσαλονίκη μετά τον τραυματισμό 16χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού.

Κιβωτός του Κόσμου: Παιδιά δουλεύουν σκληρά μέσα σε δομή – ΒΙΝΤΕΟ

Νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας παιδιών στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου έρχονται στο φως της δημοσιότητας.  Ντοκουμέντα από τις δουλειές που αναγκάζονταν να κάνουν οι ανήλικοι, όπως ο καθαρισμός στάβλων και οι αγροτικές εργασίες, αποκάλυψε ο ΑΝΤ1.

Τα παιδιά έπρεπε να καθαρίζουν τους στάβλους με τα ζώα που διατηρούσε η δομή, να τσουβαλιάζουν την κοπριά, την οποία έδιναν σε κατάστημα με λιπάσματα, αλλά και να κουβαλούν στους ώμους τους μπάλες με τριφύλλι και σακιά με ζωοτροφές. Κάποια παιδιά, με κοφτερά μαχαίρια, έπρεπε να μάθουν να σφάζουν και να βγάζουν το τομάρι από τα σφαχτά.

Στα χωράφια και στους κήπους της κάθε δομής, το τσάπισμα και το πότισμα ήταν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στο σκληρό πρόγραμμα των «φιλοξενούμενων». Αυτές ήταν οι δουλειές για τα «μεγάλα παιδιά» της δομής, που πήγαιναν στο λύκειο. Τα μικρότερα και τα «μεσαία», όπως τα αποκαλούσαν οι παιδαγωγοί, δηλαδή τα παιδιά που πήγαιναν δημοτικό και γυμνάσιο, έκαναν τις πιο ελαφριές δουλειές: ξεσκόνιζαν τους εσωτερικούς χώρους, μάζευαν την λάντζα της κουζίνας και βοηθούσαν στις αποθήκες.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 πρώην τρόφιμος σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου»: «Ποια μαθητεία; Όχι. Όχι, δεν γινόταν για να μάθουμε, γινόταν καθαρά επειδή έπρεπε κάποιος να τα κάνει και τα ανέθεταν σε εμάς. Μετά το σχολείο έπρεπε να δουλεύει κάθε παιδί από δύο μέχρι πέντε – έξι ώρες».

Μάλιστα, με έγγραφο που είχε φτάσει από τα κεντρικά γραφεία της «Κιβωτού» στις δομές της περιφέρειας, τα παιδιά έπρεπε να εργάζονται τουλάχιστον από τις 15:00 έως και τις 17:00 κάθε μέρα. Όσα αρνιούνταν, θα είχαν συνέπεια, όπως είχαν «βαφτίσει» την τιμωρία.

Κρήτη: Αποσωληνώθηκε η 4χρονη που κινδύνευσε να πνιγεί από φιστίκια – Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Αποσωληνώθηκε το 4χρονο κοριτσάκι από την Σαντορίνη που στραβοκατάπιε φιστίκια, με αποτέλεσμα ένα από αυτά να βρεθεί στον δεξιό της πνεύμονα και να κινδυνεύσει να πνιγεί.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η 4χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση του ξένου σώματος, τα νέα φέρνουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Στυλιανό Κτενιαδάκη, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr, «το 4χρονο κοριτσάκι αποσωληνώθηκε, ωστόσο η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη».

Υπενθυμίζεται ότι το σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου όταν κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αερομεταφορά του κοριτσιού από την Σαντορίνη στο Ηράκλειο. Το 4χρονο κοριτσάκι δυσκολευόταν να αναπνεύσει, μετά την κατάποση ξένου σώματος.

Άμεσα οι γιατροί στην Σαντορίνη κινητοποιήθηκαν και έκριναν επιβεβλημένη την μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομείο του Ηρακλείου για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Αφού μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση άμεσα.

Θεσσαλονίκη: 16 προσαγωγές μετά τα επεισόδια – Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Σε 16 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Μετά την πορεία στη Θεσσαλονίκη, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Μία ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά αποσπάστηκε από την πορεία που ολοκληρώθηκε στο ΥΜΑΘ και κινήθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων επί της οδού Αγίου Δημητρίου κάνοντας ρίψη πολλαπλών βόμβων μολότοφ και πυροτεχνημάτων μπροστά στο Τούρκικο προξενείο.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στις οδούς Ολυμπιάδος και Κασσάνδρου ενώ τουλάχιστον επτά κάδοι τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ασπρόπυργος: Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω λόγω συγκέντρωσης Ρομά

Νέα συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποιούν αυτή την ώρα Ρομά, που διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί στον Ασπρόπυργο με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή Αιγάλεω.

Νέα απάτη στην Πάτρα: Ηλικιωμένη πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι

Μία ηλικιωμένη έπεσε θύμα απατεώνων το απόγευμα της Τρίτης στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει το tempo24, θύμα τους αυτή τη φορά μία 86χρονη, στην οδό Ιεροθέου, στην περιοχή του Απόστολου Παύλου. Οι απατεώνες με τη γνωστή πλέον μέθοδο της δήθεν εμπλοκής σε τροχαίο, συγγενικού προσώπου, τηλεφώνησαν στην ηλικιωμένη, η οποία δυστυχώς πείστηκε και δέχθηκε να τους δώσει χρηματικό ποσό.

Ο τρόπος μάλιστα ήταν κινηματογραφικός, καθώς η ηλικιωμένη τους είπε την ακριβή διεύθυνση του σπιτιού της και πέταξε στους δράστες από το μπαλκόνι της, σακούλα με 12.000 ευρώ.

Για το συμβάν διενεργεί έρευνα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ