Οφθαλμολογικά check-up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Οφθαλμολογικά check up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά

 

Η πρόληψη μίας πάθησης είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία της. Πρέπει να ξέρουμε ότι το 85% των εικόνων που προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μας από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι οι εικόνες.

Η όραση ως λειτουργία αναπτύσσεται μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μαθαίνουμε να βλέπουμε, όπως μαθαίνουμε να μιλάμε.

Γράφει ο Ιωάννης Δατσέρης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Σύμφωνα με τις συστάσεις τις οποίες έχει κάνει η Αμερικανική Οφθαλμολογική Εταιρεία και το Βασιλικό Κολλέγιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρώτη εξέταση θα πρέπει να γίνεται δυνητικά στη γέννηση ή στον τρίτο μήνα της ζωής. Η δεύτερη στο πρώτο έτος, η επόμενη στο τρίτο έτος και μετά στο πέμπτο έτος ζωής.

Τι μπορεί να προσφέρει ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε κάθε μία από αυτές τις ηλικίες;

Στη νεογνική ηλικία, δηλαδή, όταν γεννιέται κανείς, προσφέρει μία πρώιμη διάγνωση και άμεση θεραπεία σε παθήσεις, όπως είναι ο συγγενής καταρράκτης (αφορά 1 στις 250 γεννήσεις), το συγγενές γλαύκωμα, πολύ σοβαρή πάθηση (αφορά 1 στις 10.000 γεννήσεις), ο συγγενής συγκλίνων στραβισμός (η συχνότητα εμφάνισης είναι το 2% των νεογνών), συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες, οφθαλμολογικά σύνδρομα και το πιο σοβαρό, η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ