Oδηγούν τα ασθενοφόρα με GPS

Oδηγούν τα ασθενοφόρα με GPS

Πλήρη εικόνα για το πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα ασθενοφόρα αποκτά το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα γεωεντοπισμού και καθοδήγησης οχημάτων -το γνωστό GPS- το οποίο δίνει το ακριβές «στίγμα» κάθε ασθενοφόρου, κινητής μονάδας και μοτοσικλέτας άμεσης επέμβασης.

Το σύστημα τοποθετήθηκε πρόσφατα και η μικρή εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει μείωση του χρόνου προσέλευσης στο σημείο απ΄ όπου έχει γίνει η κλήση. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κάνουν λόγο για πιο ορθολογική διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, καθώς ο συντονιστής του ΕΚΑΒ γνωρίζει ποιο όχημα βρίσκεται πιο κοντά.

Πριν από την εφαρμογή του συστήματος, το κέντρο ζητούσε μέσω ασυρμάτου από τα οχήματα να ενημερώσουν ποιο βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο. Η διαδικασία αυτή ήταν πιο χρονοβόρα και δεν είχε καμία σχέση με την άμεση εικόνα που έχει σήμερα ο συντονιστής.

Το GPS έχει τοποθετηθεί σε 154 οχήματα και 13 μοτοσικλέτες στην Αττική, σε εννέα ασθενοφόρα της Κορινθίας, πέντε της Βοιωτίας και πέντε της Εύβοιας. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ΕΚΑΒ, ωστόσο, αντιμετωπίζει μία σειρά προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με την ηλικία των ασθενοφόρων του και τον εξοπλισμό. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 171 νέων ασθενοφόρων και 15 κινητών μονάδων είναι σε εκκρεμότητα επί μία διετία, λόγω των πολλών προσφυγών που έχουν γίνει από συμμετέχοντες.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Διαμαρτυρία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ