Ο βίος και η πολιτεία του Ανδρέα Μαρτίνη

Της Άννας Κανδύλη

Με επιστημονικό τρόπο προσπάθησε ο Ανδρέας Μαρτίνης να κρύψει τη μίζα των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που του κατέβαλε η εταιρία Hospitalia International GmbH, προκειμένου να της ανατεθεί το 1998 την προμήθεια εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Στο κατηγορητήριο των ανακριτών κατά της Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου, ενώπιον των οποίων απολογήθηκαν ο Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία, ως συνεργός του στο έγκλημα του ξεπλύματος, περιγράφεται μια δαιδαλώδης διαδρομή που θα ζήλευαν πολλοί οικονομολόγοι.

Δημιουργώντας ένα πλέγμα ελβετικών λογαριασμών αλλά και μιας offshore εταιρείας με έδρα τη Λιβερία, ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσπάθησε και πέτυχε -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- να συγκαλύψει επί σειρά ετών τα ίχνη του χρήματος, μεταφέροντάς τα από λογαριασμό σε λογαριασμό, με εισροές και εκροές, διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού στους λογαριασμούς με τα κωδικά ονόματα Aitolia, Armchair, Glenffidish και τελική στάθμευση την εξωχώρια εταιρεία State Enterprises S.A., στη Λιβερία. Το 2001 τα 3,1 εκατ. μάρκα δραχμοποιούνται προκειμένου να αγοραστούν το επταώροφο κτίριο που σήμερα στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, μία αποθήκη πλησίον αυτού και δύο θέσεις στάθμευσης. Τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2010, όταν μεταβιβάστηκε στη σύζυγό του Γεωργία, η ψιλή κυριότητα και ο ίδιος κράτησε εφ’ όρου ζωής την επικαρπία τους.

Στο συμβόλαιο που συντάχθηκε αναφερόταν ότι το τίμημα, ύψους 418.540,68 ευρώ, καταβλήθηκε εκτός του συμβολαιογραφείου και απουσία του συμβολαιογράφου. Την ίδια ημέρα (28/12/2010) η εταιρεία State Enterprises έπαυσε τις εργασίες της, δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Μαρτίνη:Το πόρισμα για τις δωρεάν νοσηλείες – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ