Ο θησαυρός του αρχαιοκάπηλου

Ο θησαυρός του αρχαιοκάπηλου

Περισσότερα από 1.335 χρυσά νομίσματα από τους Βυζαντινούς Xρόνους και την Ενετοκρατία, αργυρά και χάλκινα από την Κλασική, την Ελληνιστική και Βυζαντινή Εποχή, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά ευρήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είχε στην κατοχή του ένας 57χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στην Αργυρούπολη από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας.

Οι αξιωματικοί έμειναν εμβρόντητοι με τον όγκο των ευρημάτων που εντοπίστηκαν και στο σπίτι του…

Εδώ και μέρες στα γραφεία του αρμόδιου τμήματος είχε φτάσει η πληροφορία ότι ένας 57χρονος κυκλοφορεί με χιλιάδες αρχαία νομίσματα. Οι ειδικοί έθεσαν στο μικροσκόπιο τον άνδρα από τη Λυκόβρυση και σύντομα αντιλήφθηκαν ότι οι υποψίες τους είχαν βάση. Τελικά ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τον συνέλαβαν μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ο 57χρονος είχε βγάλει… βόλτα 1.335 αρχαία νομίσματα. Τα 16 ήταν χρυσά και τα 14 χρονολογούνται στους Βυζαντινούς Χρόνους, ενώ 2 είναι ενετικά. Τα υπόλοιπα αργυρά και χάλκινα νομίσματα χρονολογούνται στους Κλασικούς, Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς Χρόνους. Για τα μεν κλασικά και ελληνιστικά νομίσματα αντιπροσωπεύονται διάφορες πόλεις-κράτη της Ελλάδας καθώς και Ελληνιστικά Βασίλεια (π.χ. του Πτολεμαίου της Αιγύπτου). Επισημάνθηκε μικρός αριθμός αδιάγνωστων νομισμάτων, τέσσερα νομίσματα περσικά, δύο Δαρεικοί και δύο Σασσανιδικά.

Σε έρευνα στο σπίτι του στη Λυκόβρυση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον 298 αρχαία νομίσματα, από τα οποία 15 αργυρά από την Αθήνα, την Αίγινα, τη Θεσσαλία και τη Ρόδο, 279 χάλκινα, τρία αργυρά τα οποία χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους, από τους Κλασικούς έως και τους Ύστερους Βυζαντινούς χρόνους και ένα ένα αυστριακό νόμισμα του 18ου αιώνα.

Και αρχαία αντικείμενα

Βρέθηκαν ωστόσο και άλλα αρχαία αντικείμενα, όπως ένα τμήμα Γαμικού λέβητα που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., που φέρει ταινία με φυτικό διάκοσμο και θέμα τελετή γάμου, τρεις πήλινοι λύχνοι και δύο μικρών διαστάσεων ληκύθια, το ένα μελαμβαφές και το άλλο ερυθροβαφές, ρονολογούμενα στους Ελληνιστικούς ή υστεροκλασσικούς χρόνους.

Επίσης εντοπίστηκαν 6 χάλκινα δακτυλίδια, πιθανώς βυζαντινών χρόνων, ένας σταυρός ευλογίας ξυλόγλυπτος με χάλκινη επένδυση, μια εικόνα με αργυρή επένδυση με παράσταση Ζωοδόχου Πηγής και τοξωτό ξυλόγλυπτο πλαίσιο.

Τα ευρήματα θα παραδοθούν στο Νομισματικό, Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την περαιτέρω τεκμηρίωσή τους. Επίσης στην Κόρινθο συνελλήφθησαν δύο Ελλήνες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τις παραβάσεις σχετικές με ναρκωτικά, όπλα και αρχαιότητες.

Επιπλέον κατηγορούνται για ψευδή καταμήνυση, απάτη και ψευδορκία. Κατασχέθηκαν εννέα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένας αμφορέας Ελληνιστικών-Ρωμαϊκών Xρόνων και έξι όστρακα αγγείων Κλασικών-Ρωμαϊκών Xρόνων.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ