“Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών”

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην διάσωση, ορθή χρήση και ανάδειξη των μνημείων, επισήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη: ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 18ηςΑπριλίου, που ορίστηκε από την UNESCO ως Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Ανδρέας Κουράκης, σημείωσε ότι στόχος της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά με δημιουργικό και όχι μουσειακό τρόπο, να την χρησιμοποιήσει ως «όχημα» για να ανοίξει την πόλη στον περίγυρο της και να εκπαιδεύσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν. Όπως ανέφερε, η πολιτιστική κληρονομιά «αποκαλύπτει» την ταυτότητα μιας πόλης, ενώ αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής προοπτικής της.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας επισήμανε την ανάγκη να συνδεθούν τα μνημεία με τη σύγχρονη ζωή και καλλιτεχνική παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα μνημεία, ξεναγήσεις, αλλά και η δράση διανυκτέρευσης στα μουσεία, που απευθύνεται σε παιδιά.

Στην καταγραφή και κωδικοποίηση των μνημείων της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά προχώρησαν μέλη και εθελοντές του Ομίλου UNESCO Nέων Θεσσαλονίκης. Η αντιπρόεδρος του Ομίλου, Μαρία Μπρόκου, εξήγησε ότι στόχος είναι να καταγραφούν οι παραδόσεις και να αποτυπωθεί και η ματιά των νέων.

Στον κατάλογο έχουν ενταχθεί 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ροτόντα, τα Τείχη, τα Βυζαντινά Λουτρά, οι ναοί Αγίας Σοφίας, Αγίου Δημητρίου, Αχειροποιήτου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ