Ο καταζητούμενος τζιχαντιστής που έδινε και συνεντεύξεις

Σε πλήρη κινητοποίηση και με τις βάσεις δεδομένων, όπου έχουν καταχωριστεί χιλιάδες άτομα με την ένδειξη «τζιχαντιστής», να έχουν εκ νέου ενεργοποιηθεί βρίσκονται και πάλι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και την επικράτηση των Ταλιμπάν, η Ελλάδα τίθεται εκ νέου στο επίκεντρο των ερευνών, αφού εκ των πραγμάτων αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών εξ Ανατολών.

Ενδεικτική της κινητοποίησης είναι η υπόθεση του 34χρονου Ιρακινού που συνελήφθη στις 4 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας και ομολόγησε πως είχε ενταχθεί στις τάξεις του ISIS στην περιοχή της Μοσούλης, όπου πολέμησε και, μάλιστα, έχασε το αριστερό του πόδι σε μάχη.

Ο 34χρονος, που κατηγορείται πλέον για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, έφτασε στη Μυτιλήνη το 2018 μαζί με την οικογένειά του και υπέβαλε αίτημα ασύλου, το οποίο απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Μέχρι τότε δεν υπήρχε το παραμικρό σε βάρος του για να κινητοποιηθούν οι Αρχές. Τι άλλαξε, όμως, και τελικά συνελήφθη; Στα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μέσω της ΕΥΠ, ενημερωτικό σημείωμα από την Ιντερπόλ και τη Γιουροπόλ, το οποίο ανέφερε πως μέλος του ISIS με ενεργό δράση την περίοδο των μεγάλων συγκρούσεων ζούσε στην Αθήνα. Μαζί εστάλη και ένα βίντεο που ήταν ήδη στη βάση δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο 2015-2018.

Στο βίντεο εμφανιζόταν να κραδαίνει ένα Καλάσνικοφ ως μέλος ομάδας τζιχαντιστών μετά από κάποια μάχη. Κατά μία εκδοχή, την πληροφορία για τη διαμονή του στη χώρα μας έδωσε ένας συμπολεμιστής του, ο οποίος συνελήφθη στη Γαλλία και συνεργάστηκε με τις Αρχές προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης.

τζιχαντιστής

Κάτι που, για τους Έλληνες αστυνομικούς, δείχνει πως οι έρευνες για εν δυνάμει ύποπτους πυρήνες σε ευρωπαϊκό έδαφος έχουν ξεκινήσει, αντλώντας και πάλι στοιχεία από τη βάση δεδομένων της CIA, τα στελέχη της οποίας έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο την πρακτική των επικεφαλής του ISIS να αναρτούν στο διαδίκτυο χιλιάδες βίντεο με φρικτές εκτελέσεις και προελάσεις ή επινίκιες εκδηλώσεις των μελών του.

Με λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας, γίνεται πλέον μέχρι και αναγνώριση προσώπου από αυτό το υλικό, είτε κατά την είσοδο κάποιου υπόπτου σε ευρωπαϊκό έδαφος είτε και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ερευνών και ελέγχων των αρμόδιων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στέλεχος της Κατεχάκη, με το οποίο επικοινώνησε η Realnews, η ενεργοποίηση όλων αυτών των «ερευνητικών εργαλείων» από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών κρατών ήταν αποτέλεσμα της ανατροπής που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 είχαν συνταχθεί με το Ισλαμικό Κράτος και, μάλιστα, τότε -σε ένδειξη πίστης- είχαν εκτελέσει δημόσια έναν Πακιστανό στρατιωτικό που κρατούσαν όμηρο.

Μέσα από τις τάξεις των Ταλιμπάν εκείνη την περίοδο και λόγω της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις του ISIS, δημιουργήθηκε μια φράξια ακραίων φονταμενταλιστών, κυρίως Πακιστανών, η οποία ονομάστηκε ISIS-Κ και ακόμη και σήμερα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη όχι μόνο για δυτικούς στόχους, αλλά και για την κυβέρνηση πλέον των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Η αναμενόμενη μετακίνηση Αφγανών προς τη Δύση, μαζί με το δεδομένο της ύπαρξης πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που διέφυγαν ως πρόσφυγες σε ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί για τους δυτικούς αναλυτές ένα «εκρηκτικό μείγμα», αφού όλοι «έχουν εν δυνάμει εκδικητική διάθεση απέναντι στις χώρες της Δύσης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους», όπως αναφέρουν.

Με αυτή τη λογική, στην ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την περίοδο 2014-2018, προστίθενται πλέον Αφγανοί και Πακιστανοί, τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των οποίων βρίσκονται στη διάθεση των διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας ήδη από την περίοδο πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν και την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ