Ο Αθανάσιος Ράντος αποχώρησε από το ΣτΕ έπειτα από 42 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης

Της Άννας Κανδύλη

Τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποχαιρέτησε την Παρασκευή ο πρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος μετά από 42 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο αποχωρεί την 1η Ιουλίου από το δικαστικό σώμα λόγω ορίου ηλικίας. Ο κ. Ράντος ωστόσο επιδιώκει να συνεχίσει την καριέρα του στο Λουξεμβούργο, καθώς έχει υποβάλει αίτηση για τη θέση του εισαγγελέα, εκ μέρους της χώρας μας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τιμήν του απερχόμενου προέδρου, παραβρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Κράνης, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, πρώην πρόεδροι του ΣτΕ, καθηγητές κ.ά.

Ο κ. Ράντος στην ομιλία του σημείωσε πως «δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάτι που είναι σπίτι σου, δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς κάποιους, που είναι η οικογένεια σου, κάτι που επί 42 χρόνια υπήρξε η ζωή σου» ενώ απευθυνόμενος κυρίως στους νέους δικαστές του ΣτΕ επισήμανε ότι «οι θεσμοί από το εσωτερικό τους φθείρονται και όχι από τις, άλλωστε αναπόφευκτες, εξωτερικές επιθέσεις…Οι νεώτεροι συνάδελφοι να αγαπήσουν και να υπηρετήσουν με όλες τους τις δυνάμεις το ΣτΕ, προκειμένου αυτό να παραμείνει σταθερό στον πλου του προς τον εύξεινο λιμάνι της κατοχύρωσης και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών. Κανένας άνεμος δεν είναι ούριος για όποιον δεν γνωρίζει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται. Και σεις, πρέπει να γνωρίζετε και το λιμάνι και το μέσον».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε συγκινητική την σημερινή εκδήλωση στο ΣτΕ, η οποία οριοθέτησε το τέλος μιας περιόδου για τον κ. Ράντο αλλά παράλληλα σηματοδοτεί για αυτόν μια νέα αρχή.

Για την δικαστική διαδρομή και το κύρος του κ. Ράντου μίλησαν οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, Δημήτρης Σκαλτούνης, Παναγιώτης Ευστρατείου, Μαρία Κωνσταντινίδου, οι καθηγητές των Νομικών Σχολών Νίκος Κλαμαρής και Σπύρος Βλαχόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος ο οποίος εκ μέρους όλων των δικαστών του ΣτΕ, προσέφερε στον κ. Ράντο ένα πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα του κ. Ράντου , κάνοντας λόγο για μια λαμπρή σταδιοδρομία, έναν αφοσιωμένο κορυφαίο δικαστή στυλοβάτη του ΣτΕ, μια εμβληματική φυσιογνωμία και μια χαρισματική προσωπικότητα με θάρρος γνώμης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.