Νύχτα αγωνίας στη Θάσο

Νύχτα αγωνίας στη Θάσο

Περιορίζονται τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου. Στο σημείο επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 52 πυροσβέστες και 59 άτομο πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί από το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν επικεντρωθεί πλέον στην προστασία των οικισμών της Καλλιράχης και των Μαριών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για τμήμα του αναγεννημένου δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989.

Μετά τη δύση του ήλιου οπότε και σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όλες οι προσπάθειες στοχεύουν πλέον στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών αλλά και δρόμου, προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πύρινο μέτωπο. Η πρόσβαση προς το σημείο της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Για το λόγο αυτό έφτασαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, των ιδιωτών του νησιού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Yπό μερικό έλεγχο τα υπόλοιπα μέτωπα

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κατσιμίδι Αττικής, νότια της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί αλλά οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά στην περιοχή του Μπάλα, στην Αχαΐα. Στο σημείο επιχειρούν ακόμα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία προσπαθούν να σβήσουν όλες τις μικροεστίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, λόγω και των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Μαλατέικο Βάλτου στην Αμφιλοχία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες για την κατάσβεση.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κυνουρία. Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση εθελοντών αγροτών της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα, παρά τον δυνατό αέρα που φυσά στην περιοχή, πρόλαβαν κι έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, η οποία όμως έκαψε και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.

Πάντως, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβανάτες Φθιώτιδας. Στο σημείο επιχειρούν ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Σε επιφυλακή οι Αρχές για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Σε συναγερμό παραμένουν οι Αρχές, καθώς πολύ αυξημένος είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε 17 συνολικά περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά την Αττική, την Εύβοια, τη Σκύρο, την Κόρινθο, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Μαγνησία -με τις Σποράδες-, τις Κυκλάδες, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Καβάλα, τον Έβρο και τη Λήμνο.

 

 

 

Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκεται έως και την Κυριακή η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Το μέτρο θα ισχύει από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου, αλλά είναι πιθανό να επεκταθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας αν κριθεί απαραίτητο.

Μάχη με τις φλόγες στη Θάσο

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ