Νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή σε ΑΕI-ΤΕΙ

Με αλλαγές προσαρμοσμένες στο νέο εξεταστικό σύστημα που εγκαινιάζεται φέτος εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας με υπουργική απόφαση ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παράλληλα, στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι αναμένεται υπουργική απόφαση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις φετινές εξετάσεις, που -παραδοσιακά- θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου. 

Με το νέο σύστημα εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα δώσουν τέσσερα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, με δυνατότητα αλλαγής του τελευταίου μαθήματος με κάποιο άλλο, ώστε να έχουν πρόσβαση αντί για ένα σε δύο επιστημονικά πεδία. Με βάση τα μόρια όπως ορίζονται από την υπουργική απόφαση ισχύουν τα εξής:

-Ο γραπτός βαθμός και των τεσσάρων μαθημάτων που θα επιλεγούν πολλαπλασιάζεται επί δύο. Παράδειγμα: Για έναν υποψήφιο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) θα προσμετράται το άθροισμα των μαθημάτων Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λατινικά επί 2 εφόσον επιθυμεί την εισαγωγή του σε σχολές του πρώτου πεδίου. Αν επιλέξει να ανοίξει και το 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες της Εκπαίδευσης) θα εξεταστεί και στα Μαθηματικά και το γινόμενο για την εισαγωγή του στις σχολές αυτού του πεδίου θα αφορά τα εξής 4 μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Μαθηματικά).

-Στη συνέχεια ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα υπολογιστεί με το συντελεστή τους και το αποτέλεσμα θα αθροιστεί με το παραπάνω γινόμενο (σ.σ. για το παραπάνω παράδειγμα είναι τα Αρχαία (1,3) και η Ιστορία (0,7). Ο γραπτός βαθμός των μετά το γινόμενο που προκύπτει από το συντελεστή θα αθροιστεί με το γραπτό βαθμό του συνόλου των 4 μαθημάτων και θα πολλαπλασιαστεί επί 100. 

-Τα παραπάνω αθροίσματα φτάνουν μέχρι τα 20.000 μόρια (άριστα). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί σε ένα ειδικό μάθημα (πολλαπλασιάζεται ο γραπτός βαθμός επί 100) το άριστα είναι 22.000 μόρια και αν είναι δύο ειδικά μαθήματα το άριστα είναι 24.000 μόρια. 

Υπενθυμίζεται ότι δεν προσμετράται ο προφορικός βαθμός των υποψηφίων, ενώ με το νέο σύστημα, δεδομένου και του περιορισμού των μαθημάτων (σ.σ. στο καταργηθέν σύστημα εξετάζονταν σε έξι μαθήματα) πριμοδοτούνται στο συνολικό άθροισμα τα δύο μαθήματα βαρύτητας. 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει μνα ανατρέξουν στους νέους πίνακες κατανομής των σχολών ανα επιστημονικό πεδίο, καθώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και αλλάγες σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα. Επίσης, η εισαγωγή στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου επιφέρει ποινή μορίων με μειωμένο συντελεστή σε δύο βασικά μαθήματα.

(Πατήστε επάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση):

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

«Καμπανάκι» για λουκέτο στα ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά μέσα στο 2016

Αναγνωστοπούλου: Καμία αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ το 2016 – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ