Νέα τροπή μετά την παραπομπή Πελεγρίνη

Νέα τροπή μετά την παραπομπή Πελεγρίνη

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Νέα τροπή παίρνει η κρίση στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον πρύτανη Θ.Πελεγρίνη.

Χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.) του ΕΚΠΑ με πολυσέλιδη επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του Δ.Μπερτζιμάς στρέφεται προσωπικά κατά του Θ.Πελεγρίνη καταλογίζοντάς οικονομική ζημία του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της πρυτανείας του και παράλληλα σειρά από ανεύθυνες ενέργειες που, όπως αναφέρουν ο πρόεδρος και τα μέλη του Σ.Ι., είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του πανεπιστημίου Αθηνών.

Απώλεια 70 εκατ. ευρώ λόγω χαρτοφυλακίου και PSI

Συγκεκριμένα τα μέλη του Σ.Ι. μέμφονται τον Θ.Πελεγρίνη ότι δεν άσκησε «ο ίδιος και η Σύγκλητος τις αρμοδιότητές τους ώστε να ανοίξουν οι σχολές και να γίνονται τα μαθήματα, όπως συνέβη σε άλλα Πανεπιστήμια όπου απεργούσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι».

Παράλληλα, καταλογίζουν μη χρηστή οικονομική διαχείριση υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 που υπέβαλε ο κ. Πελεγρίνης προς έγκριση στο Συμβούλιο, το πανεπιστήμιο Αθηνών έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο Ιδρύματος, από τις ζημίες αυτές, 6.704.588,07 ευρώ προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται.

«Για τον λόγο αυτό αλλά και άλλους που επίσης δείχνουν σοβαρή οικονομική βλάβη του ΕΚΠΑ κατά την πρυτανεία του κ. Πελεγρίνη, το Συμβούλιο Ιδρύματος με την απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε ομόφωνα να γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της Περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό» καταλήγουν την αναφορά τους στα οικονομικά τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Χθες ο Θ.Πελεγρίνης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την κρίση τα πανεπιστήμια καταφέρθηκε ευθέως κατά των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος, χαρακτηρίζοντάς τα ως «Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο».

Η κόντρα του Σ.Ι. με τον πρύτανη του πανεπιστημίου χρονολογείται από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν το Συμβούλιο με μακροσκελή ανακοίνωσή του είχε καταλογίσει και πάλι ευθύνες στον Θ.Πελεγρίνη για την παρατεταμένη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και την παρεπόμενη αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος.

Στο Πειθαρχικό η κόντρα Αρβανιτόπουλου – Πελεγρίνη

Στο μεταξύ, σε προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών μετατρέπεται η κρίση που προέκυψε από την εφαρμογή του προγράμματος της διαθεσιμότητας για 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων.

Από τα 8 ιδρύματα που αφορούσε η διαθεσιμότητα, τα 6 λειτουργούν πλήρως και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας για τις λεπτομέρειες του προγράμματος κινητικότητας, ενώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η κατάσταση μέρα με την ημέρα ομαλοποιείται.

Μόνη εστία έντασης παραμένει το πανεπιστήμιο Αθηνών, που δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα εδώ και τρεις μήνες. Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και οι εγγραφές των πρωτοετών βρίσκονται ακόμα υπό εκκρεμότητα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια ημέρα μαθημάτων, εντείνοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερο το κλίμα απαξίωσης του αρχαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας καταλογίζει προσωπικά στον Θ.Πελεγρίνη την ευθύνη αυτής της κρίσης παραπέμποντάς τον στο 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Χθες το απόγευμα ο Κων.Αρβανιτόπουλος, απέστειλε στον Πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο, που εκτελεί και χρέη προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που προβλέπει ο νόμος για πειθαρχικά παραπτώματα μελών ΔΕΠ θα κρίνει τελικά αν όντως ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Πελεγρίνης είναι υπεύθυνος για παράβαση καθήκοντος, που έπληξε το κύρος του πανεπιστημίου.

Έγκριτοι νομικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν τελικά μπορεί με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Θ.Πελεγρίνη με την ιδιότητα του πρύτανη, καθώς ο Ν.4009/2011 (νόμος-πλαίσιο) δεν προβλέπει την κίνηση αντίστοιχων διαδικασιών, σε αντίθεση με τον καταργημένο οργανικό νόμο του 1932 για την λειτουργία των πανεπιστημίων που προέβλεπε αυτή τη δυνατότητα. Νομική θεραπεία για την παραπομπή πρύτανη μπορεί να δοθεί μόνο από τον υπουργό Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση.

Κατά της παραπομπής του Θ.Πελεγρίνη τάχθηκε με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος από πράξεις και παραλείψεις του Θ. Πελεγρίνη, προκειμένου να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Συνεχίζονται οι απεργίες

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών για να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η παραπομπή του πρύτανη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εκτιμάται ότι θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση τους, με άρνηση διαλόγου με την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Έως αύριο συνεχίζουν την απεργία τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ