Νέα στοιχεία για τις μίζες θα δώσει ο Ευσταθίου

Νέα στοιχεία για τις μίζες θα δώσει ο Ευσταθίου

 

Της Άννας Κανδύλη

 

Nέα στοιχεία στη δικαιοσύνη προτίθεται να δώσει σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών, Παναγιώτης Ευσταθίου.

Υπό τη πίεση προφανώς της απόφασης του συμβουλίου εφετών που θα κρίνει εκ νέου αν ο πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ATLAS θα πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι, ο κατηγορούμενος φέρεται διατεθειμένος να δώσει με συμπληρωματικό υπόμνημα στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή επιπλέον στοιχεία για νέες μίζες.

Ο κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσκομίσει  στοιχεία τροφοδότη τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε σε αγγλική τράπεζα, ο οποίος εντοπίστηκε  από τις δικαστικές αρχές με καταθέσεις ύψους 18 εκ. ευρώ. Στα νέα στοιχεία που προτίθεται να δώσει ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται και άλλα πρόσωπα που πήραν «μαύρο» χρήμα  για να προωθήσουν  εξοπλιστικά προγράμματα εταιρειών που αντιπροσώπευε. Ωστόσο σε αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα.

Την ίδια ώρα στους ανακριτές Μαλλή-Σταυρόπουλο θα απολογηθεί αύριο ο διευθύνων σύμβουλος  των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ και το Σάββατο ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ιωάννης Μπέλτσιος. Και οι δυο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν με εντάλματα του ανακριτή, πήραν προθεσμίες και κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

 

Επιβαρυντικά στοιχεία  για τους δύο κατηγορούμενους εμπεριέχονται στη γερμανική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την προμήθεια των υποβρυχίων από τη HDW,  ενώ τους «καίει»  στην απολογία του και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος. Ειδικότερα, ενώπιον των γερμανικών αρχών ο Μιχάλης Ματαντός, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΙΕ που λειτουργούσε ως ενδιάμεση της  HDW και απολογείται στον ανακριτή τις επόμενες ημέρες, αποκάλυψε ότι έδωσε ένα εκατομμύριο στον Γιάννη Μπέλτσιο και 17 εκατ. ευρώ στον Σωτήρη Εμμανουήλ.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος  είχε υποστηρίξει ότι έδωσε  αμοιβή 2,5 εκατ. ευρώ στον Ιωάννη Μπέλτσιο προκειμένου να πείσει  τους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην αντιδράσουν στην αποκλειστική συνεργασία της γερμανικής εταιρείας HDW με τα ναυπηγεία, η οποία θα οδηγούσε σε στρατηγικό πλεονέκτημα των Γερμανών. «Δεν γνωρίζω ποιοι συνδικαλιστές ήταν επικεφαλής. Τα χρήματα αυτά τα ζήτησε ο ίδιος ο κ. Μπέλτσιος».

Στη διάρκεια της απολογίας του παρέδωσε στον ανακριτή και λογαριασμό του στον Λίβανο μέσω του οποίου εισέπραξε ποσό 11,5 εκατ. ευρώ από διαιτησία που κέρδισε από την εταιρεία Ferrostaal,  τον εμπορικό  βραχίονα της ΗDW, αλλά και μέσω του οποίου έδωσε τα 2,5 εκατ. στον Ιωάννη Μπέλτσιο. Ο λογαριασμός είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα και μπορούν να βρεθούν όλα τα ίχνη των χρημάτων.

Στην απολογία του ο επιχειρηματίας είπε στους ανακριτές ότι τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας Μιούλενμπεκ και Χάουν του είπαν ότι δόθηκε άλλο 1 εκατ. ευρώ απευθείας στον Ιωάννη Μπέλτσιο για τον ίδιο λόγο.

Για τον  Σωτήρη Εμμανουήλ, ο Αβατάγγελος απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή  σε ποιον ανήκει η εταιρεία Inveco, προς την οποία φέρονται  βάση της λίστας Ματαντού να έγιναν καταβολές απάντησε: «Γνωρίζω, από ό,τι μου είπε ο Χάουν, ότι η εταιρεία ανήκε στον Σωτήρη Εμμανουήλ». Και πρόσθεσε για τις καταβολές,συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ: «Δεν γνωρίζω να παρείχε κάποια υπηρεσία ή πραγματικό έργο η εταιρεία αυτή που να δικαιολογεί την αμοιβή».

Για τα 17,5 εκατ. ευρώ που φέρονται να εμβάστηκαν στην εταιρεία Metalco για λογαριασμό του Σωτήρη Εμμανουήλ, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία, απάντησε: «Νομίζω ότι η συναλλαγή αυτή δικαιολογήθηκε στη μεσολάβηση Εμμανουήλ για αγορά χάλυβα μέσω της ιταλικής αυτής εταιρείας για λογαριασμό της HDW. Από ό,τι μου είχε πει ο Χάουν η συμφωνία εκτελέστηκε εν μέρει».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ