Νέα στοιχεία για την “κλοπή του αιώνα” στην Εθνική Πινακοθήκη – Είχε προσπαθήσει να πουλήσει πίνακα;

Στην αποκάλυψη πως ο 49χρονος δράστης της “κλοπής του αιώνα” στην Εθνική Πινακοθήκη είχε προσεγγίσει Έλληνα συλλέκτη έργων τέχνης για να του πουλήσει τον πίνακα του Πικάσο, προέβη ο κριτικός τέχνης, Νίκος Σταθούλης. «Είναι αλήθεια πως προσέγγισε στην Ελλάδα μέσω τρίτου έναν σοβαρό συλλέκτη έργων τέχνης πριν από τρεις μήνες», δήλωσε ο κ. Σταθούλης και πρόσθεσε: «Δεν έδωσε καμία σημασία, διότι όταν δίνεις πληροφορίες για έναν πίνακα του Πικάσο ένας σοβαρός συλλέκτης δεν θα βρει στην παρακαλλιτεχνική αγορά, αλλά θα πάει κατευθείαν στους οίκους δημοπρασιών ή στους εξπέρ του Πικάσο».

«Στο άκουσμα του ονόματος του Πικάσο, επικράτησε ένα μειδίαμα, μία αδιαφορία από πλευράς του συλλέκτη, διότι όταν μιλάς για τέτοιους θησαυρούς, έχεις όλα τα εχέγγυα που συνοδεύουν μία τέτοια πληροφορία», είπε ακόμη ο κ. Σταθούλης. «Έχεις κάποια χαρτιά, έχεις κάποια στοιχεία γνησιότητας, έχεις κάποιες εγγυήσεις. Αυτά δεν υπήρχαν, επομένως από την πρώτη στιγμή άρχισε μία αδιαφορία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της κλοπής των πινάκων, με βάση τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα, ο κ. Σταθούλης είπε πως «σίγουρα η κλοπή αυτή κρύβει ένα μυστήριο» και πρόσθεσε ότι «εάν είναι αληθή όσα ισχυρίζεται για τον τρόπο που μπήκε μόνος του στην Εθνική Πινακοθήκη, τότε να την κλείσουμε. Και ευτυχώς που ανακαινίστηκε, διότι ήταν ένας στάβλος. Και συγγνώμη που θα το πω, αλλά απορώ αν κοιμάται ήσυχη η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης έπειτα από όλα αυτά τα ευτράπελα». «Σίγουρα δεν ήταν μόνος του ο δράστης, είχε συνεργό», εκτίμησε ο κριτικός τέχνης.

Στο mega μίλησε και ο Ολλανδός ερευνητής έργων τέχνης Arthur Brand, κάνοντας επίσης λόγο για συνεργό. «Πληροφορήθηκα πέρυσι ότι αυτός ο άνδρας κρυβόταν στην Ολλανδία, είχε δραπετεύσει από την Ελλάδα γιατί φοβόταν ότι η Αστυνομία ήξερε το όνομά του. Επίσης ξέρω ότι εμπλέκεται και άλλο άτομο, δεν ξέρω το όνομά του, αλλά είχε συνεργό» ανέφερε στο Mega και συμπλήρωσε: «Είναι δύο. Αυτός που συνελήφθη τώρα και ακόμη ένας φίλος του. Είναι και αυτός από την Ελλάδα».

Όπως υποστηρίζει ο ερευνητής, ο ελαιοχρωματιστής που δηλώνει λάτρης του Πικάσο, επιχείρησε μάταια να πουλήσει το «Γυναικείο Κεφάλι». «Προσπάθησε να πουλήσει τους πίνακες κάτι το οποίο ήταν δύσκολο, γιατί εάν έχεις χρήματα για να αγοράσεις έναν πίνακα του Πικάσο, θα αγοράσεις έναν νόμιμο Πικάσο και όχι παράνομο, γιατί ένα κλεμμένο πίνακα δεν μπορείς να τον δείξεις πουθενά. Αυτός ο άνδρας προσπάθησε ξανά και ξανά να βρει έναν αγοραστή και στο μεταξύ αυτό που άκουσα είναι ότι ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία προσπάθησε να πουλήσει τον πίνακα στη Γερμανία» πρόσθεσε ο Arthur Brand.

Η παρουσία του ελαιοχρωματιστή στην Ολλανδία επιβεβαιώνεται και από τις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο. Εκεί φαίνεται να πέρασε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ και καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα ετών από τη κλοπή των πινάκων, τα ταξίδια του στην χώρα ήταν εξαιρετικά συχνά. «Έχει παρελθόν στην Ολλανδία, είδα τον λογαριασμό του στο Twitter και είναι πράγματι λάτρης της τέχνης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ