Ναπολέων Μαραβέγιας: Μιλά για τα εθνικά θέματα με αφορμή το νέο του βιβλίο

Για το νέο βιβλίο “Η Ελλάδα στην Μεσόγειο 1821-2021” το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17/8/2022 μίλησε ο καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ναπολέων Μαραβέγιας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κεφαλονιάς, COSMOS 96.5

Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας μίλησε για το βιβλίο στο οποίο γράφουν 19 συγγραφείς για διάφορες πλευρές της Μεσογείου και προσπαθούν να εντοπίσουν εκείνες τις πλευρές που θα μπορούσε η χώρα μας να αξιοποιήσει.

Όπως σημείωσε: «Η ιδέα αυτού του βιβλίου ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή και Βαλκανική χώρα, αλλά είναι και Μεσογειακή και αυτό το τελευταίο καιρό κοντεύουμε να το ξεχάσουμε και δυστυχώς μας το θυμίζουν οι γείτονές μας. Πρέπει να εστιάσουμε το βλέμμα μας προς την θέση της Ελλάδας στην Μεσόγειο, άλλωστε η χώρα μας είναι η γέφυρα της Ευρώπης στην Μέση Ανατολή».

Η περίοδος που αναλύεται στο βιβλίο (1821 – 2021) δεν είναι τυχαία, καθώς είναι διακόσα χρόνια ταραγμένα αλλά και μια περίοδος που η σχέση της Ελλάδας με την θάλασσα είναι πολύ στενή, αναφερόμενος και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στα διεθνή, χαρακτήρισε την Τουρκία, ταραξία  που δεν σέβεται τις διεθνείς σχέσεις. «Δεν πρέπει να μας φοβίζει κάτι γιατί έχουμε καλές σχέσεις με άλλες χώρες και εξοπλιζόμαστε συνεχώς» σημείωσε ενώ εξήγησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο κλειδί – γεωγραφικά και γι’ αυτό έχει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με άλλες χώρες.  Ο κ. Μαραβέγιας παράλληλα τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η κατάσταση στην περιοχή μας δεν θα ήταν ήρεμη.

«Ο στόχος του βιβλίου είναι να ευαισθητοποιήσει και την κοινή γνώμη αλλά και τις δυνάμεις τις πνευματικές, τις πολιτικές και τις εμπορικές για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα. Δηλαδή να φτιάξουμε μια μεσογειακή πολιτική, που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη και σε πολλά επίπεδα» σημείωσε δίνοντας μια εικόνα για το τι θα μπορούσε να μάθει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο.

Αναφορά έγινε και στο θέμα των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και σημείωσε ότι: «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα προκύψει αλλά και για να διαπιστωθούν και οι ευθύνες που μπορεί να έχει ο καθένας και τότε θα κρίνουμε. Δεν πρέπει να βγαίνουν εκ των προτέρων συμπεράσματα. Έχω την εντύπωση πάντως, πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε γνώση όλων αυτών». Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας εξήγησε ότι η περίοδος δεν είναι καλή για εκλογές – αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση να προκηρυχθούν – καθώς τα προβλήματα στην “γειτονιά” μας είναι πολλά, όπως και τα ενεργειακά και τα θέματα ακρίβειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ