Πανεπιστήμια: «Ναι» από τους πρυτάνεις για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως προσθέτει, «η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος και ο γγ Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, προσεκλήθησαν στη Σύνοδο και συμμετείχαν σε μέρος της συζήτησης.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, το οποίο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Νίκη Κεραμέως

«Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενόψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία». Επιπλέον, ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός «είναι το σημαντικότερο στήριγμα της διά ζώσης εκπαίδευση υπό τις παρούσες συνθήκες». Χαιρετίζει, δε, ιδιαίτερα το φοιτητικό Σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί «να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».

«Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει άλλο μοτίβο πέρα από τη διά ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτώμενος κατά την ενημέρωση για το μοτίβο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ξεκαθάρισε: “Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο θα σας πω ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο μοτίβο πέρα από τη διά ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Πανεπιστήμια Πρυτάνεις

Υπάρχουν φοιτητές που δύο χρόνια δεν έχουν γνωρίσει το αμφιθέατρο, δεν έχουν δει τι σημαίνει παράδοση πανεπιστημιακή, δεν έχουν δει τι σημαίνει εργαστήρια, δεν έχουν γνωρίσει τη φοιτητική ζωή, δεν ξέρουν τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές τους.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως και οι ακαδημαϊκοί, όπως και οι διοικητικοί. Υπάρχουν γονείς που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αντιμέτωποι με τι λογική τι θα κάνουν με τη στέγη των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, που έχουν νοικιάσει σπίτια για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τις σπουδές τους και υπάρχει το πλαίσιο των μέτρων και το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και η δυνατότητα εμβολιασμού και έξω στα Πανεπιστήμια.

Συνεπώς για την κυβέρνηση δεν υπάρχει και δεν συζητείται άλλο μοτίβο παρά της λειτουργίας των Πανεπιστημίων με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες εκεί” επανέλαβε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, πρόσθεσε “νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι πέρα από το πλαίσιο που σας είπα και διαχείρισης των χώρων στα Πανεπιστήμια και ευελιξίας των προγραμμάτων με τους εκπαιδευτικούς και ό,τι άλλο χρειάζεται να συνδράμει η Πολιτεία έτσι ώστε τα μαθήματα και η ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμια φέτος να γίνει διά ζώσης.

Αυτό οι πρυτάνεις και το συναισθάνονται και θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατεύθυνση αυτή. Νομίζω η πανεπιστημιακή κοινότητα ασπάζεται την ανάγκη και την απαίτηση αυτή και των φοιτητών και των οικογενειών τους”.

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια – Όλα τα μέτρα

Τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που θα ισχύουν στα Πανεπιστήμια τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί διά ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία,  ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της διά ζώσης εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει, άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Πανεπιστήμια

Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές και το προσωπικό στα Πανεπιστήμια

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

-έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,

-επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

-έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

πανεπιστήμια

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ