Ναύπακτος: Πέθανε ο τελευταίος Εύζωνας πολεμιστής, Γιώργος Γκίζας

Ο τελευταίος επιζών εύζωνας πολεμιστής του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, Γεώργιος Γκίζας, πέθανε χθες, στη Ναύπακτο, πλήρης ημερών, σε ηλικία 107 ετών.

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων έχει γράψει σελίδες έπους στην Ιστορία της Ελλάδας, αλλά και χρυσές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης, στον πόλεμο του 1940, καθώς ήταν από τις πρώτες στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν με τους Ιταλούς.
Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτηση του ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, που το 2021, είχε τιμήσει τον ήρωα, κάτι που με συγκίνηση θυμήθηκε σήμερα Σάββατο 5/11, ημέρα θανάτου του βετεράνου εύζωνα.

Το θρυλικό 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων

Το σύνταγμα ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1913 έχοντας έδρα το Μεσολόγγι. Η ίδρυση του έγινε κατά την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού μετά την Βαλκανικούς Πολέμους.[1]

Το σύνταγμα πολέμησε στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελώντας μέρος της 3ης Μεραρχίας Πεζικού. Το σύνταγμα πολέμησε από τις 25 Απριλίου 1918 μέχρι το τέλος του πολέμου στην περιοχή των Πρεσπών. Μετά τη Συμμαχική διάλυση του γερμανοβουλγαρικού μετώπου το φθινόπωρο, το σύνταγμα έκανε προέλαση προς το Πίροτ.[1] Μαζί με την υπόλοιπη μεραρχία, μεταφέρθηκε στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1920, και πήρε μέρος σε όλες τις μετέπειτα επιχειρήσεις της μικρασιατικής Εκστρατείας μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, το σύνταγμα αποτελούσε μέρος της 8ης Μεραρχίας Πεζικού και ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν με τους Ιταλούς.[1] Το σύνταγμα υπηρέτησε καθ ‘ όλη τη σύγκρουση και διαλύθηκε μετά την συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ