“Να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων”

Tην άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ζητά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), για να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, τα έσοδα του οποίου προορίζονται, βάσει του νόμου, για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

«Με την καινούργια ”Δανειακή σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”, Καταργείται ο Ειδικός φόρος – που πρέπει να σημειώσουμε, είναι χρήματα που καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του κράτους, από την απόδοση των κινηματογραφικών εισιτηρίων και προορίζονται αυστηρά για την κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου» ενημερώνει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κέντρο Κινηματογράφου.

Η κατάργησή του ειδικού αυτού φόρου «θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους του Ε.Κ.Κ., που αποτελούνται από την τακτική του επιχορήγηση και από την ενίσχυση από τον ειδικό αυτό φόρο, αλλά και ένα συντριπτικό πλήγμα στην Ελληνική κινηματογραφία.

«Σε μία δύσκολη εποχή που οι επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, είναι καταγεγραμμένες και αποτελούν ανάσα στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, θεωρούμε την παρέμβαση όλων προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκτός από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξέδωσαν σήμερα ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), όπως επίσης και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η ΕΣΠΕΚ ζητά από τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες».

Χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» την κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, και πως «αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην επιστολή διαμαρτυρίας της για την εξέλιξη ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού «να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο – λύση που να αναστέλλει την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κινηματογράφο, εφαρμόζοντας το νόμο 3905/2010, ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική Τέχνη». 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ