Μωβ μέδουσες: Έκαναν την εμφάνισή τους και στην Εύβοια

Οι μωβ μέδουσες έχουν αυξηθεί και κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές ελληνικές θάλασσες. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Εύβοια.

Πριν από λίγες ημέρες οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν σε παραλίες του Αιγαίου, ενώ την Πέμπτη λουόμενοι στις Αλυκές εντόπισαν το επικίνδυνο είδος και στον Ευβοϊκό όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της ιστοσελίδας, evima.gr.

μωβ μέδουσα - Εύβοια

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος

Ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα  έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος:

  • Με το που θα βγει ο λουόμενος έξω πρέπει να δούμε αν έχει κολλημένα πλοκάμια πάνω του και να τα απομακρύνουμε με θαλασσινό νερό.
  • Τοπικά θα πρέπει να τοποθετηθεί πάγος χωρίς τρίψιμο ή παγωμένο αναψυκτικό τυλιγμένο με ένα πανί.
  • Θα μπορούσε να βοηθήσει μια κρέμα κορτιζονούχα ή αντισταμινική, ενώ αυτό που έχουμε δει ότι βοηθάει τοπικά είναι ένα διάλειμμα μαγειρικής σόδας ανακατεμένη με θαλασσινό νερό.
  • Οι παλιές μέθοδοι με ξίδι και αμμωνία δεν βοηθούν.

Ο κ. Ζαραφωνίτης σημειώνει ότι εάν τυχόν εμφανιστούν δύσπνοια, χαμηλή πίεση, εμετός, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Όσον αφορά στα παιδιά, τόνισε ότι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το ενδεχόμενο αναφυλαξίας είναι μικρότερη, ιδιαίτερα για παιδιά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν έρθει σε επαφή με μέδουσα.

«Στα παιδιά όμως είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες. Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες»  κατέληξε ο γιατρός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ