Μόσιαλος: Το 60% των ενηλίκων στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί – ΒΙΝΤΕΟ

“Το 60% των ενηλίκων στη Βρετανία έχει εμβολιαστεί. Είναι εντυπωσιακό αυτό το ποσοστό” ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, “Πανδημία: Ώρα Αποφάσεων”, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Αν δούμε τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 60% των ενηλίκων. Έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται οι άνω των 50 και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά και οι άνω των 40. Έχουν εμβολιαστεί το 60% των ενηλίκων. Αυτό είναι εντυπωσιακό ποσοστό, και αν δούμε τα πιο πρόσφατα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας, στις ΜΕΘ βρίσκονται 583 άτομα και αυτό αντιστοιχεί σε 94 στη χώρα μας. Δηλαδή αν είχαμε τα νούμερα των εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχαμε 94 άτομα στις ΜΕΘ” τόνισε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: “Έχουμε δέκα θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιστοιχία στη χώρα μας είναι 1,6. Εδώ βλέπουμε τις θεαματικές επιπτώσεις του εμβολιαστικού προγράμματος της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και την στρατηγική των Άγγλων, που δικαιώνονται, να κάνουν μία δόση εμβολίου σε όλους και να πάει λίγο πιο πίσω η δεύτερη δόση. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά”.

“Είχα τονίσει από τον προηγούμενο Μάρτιο ότι πρέπει να δούμε κάτι σχετικό με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Είχα τονίσει ότι δε θα έχουμε πολλά διαθέσιμα εμβόλια. Για αυτό θα έπρεπε να γίνει αγορά των πατεντών συλλογικά από τις πλούσιες κυβερνήσεις, να ανταμειφθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, έτσι ώστε να αρχίσουν να μοιράσουν την τεχνολογία μεταξύ τους, για να μπορούν να παράξουν περισσότερα εμβόλια” ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE.

“Η Ευρώπη καθυστέρησε – Έγιναν τραγικά λάθη”

“Δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε. Τους πιάσανε στον ύπνο. Θεώρησαν ότι θα πάρουν μεγάλες ποσότητες, που δεν πήραν. Στην Γερμανία μόνο το 10% των Γερμανών είναι εμβολιασμένοι. Αυτό δημιουργεί σημαντικά πολιτικά προβλήματα και εντάσεις σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά γίνανε τραγικά λάθη” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

“Δεν έχει ταυτοποιηθεί συσχέτιση των θρομβώσεων και των θανάτων με το εμβόλιο της AstraZeneca”

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, o κ. Μόσιαλος ανέφερε πως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. “Είχαμε 30 σοβαρές περιπτώσεις θρομβώσεων και επτά θανάτους σε 18 εκατ. εμβολιασμένους. Δεν έχει ταυτοποιηθεί συσχέτιση των θρομβώσεων και των θανάτων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε από τις ρυθμιστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, ούτε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμών Φαρμάκων (ΕΜΑ)” είπε. Και πρόσθεσε: “Προφανώς θα πρέπει να ανησυχεί κανείς βλέποντας τα δεδομένα αυτά, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι, αν σχετίζεται με το εμβόλιο, είναι εξαιρετικά μικρή”.

Η καθυστέρηση του εμβολιασμού σημαίνει επιπλέον θάνατοι

“Τι σημαίνει η καθυστέρηση του εμβολιασμού για μία ή δύο εβδομάδες. Στη Γαλλία, η καθυστέρηση μίας εβδομάδας σημαίνει επιπλέον 50 θάνατοι. Αυτό σημαίνει. Στη δημόσια υγεία πρέπει να σταθμίζουμε τα δεδομένα” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ