Μόσιαλος: Γιατί κανένας τουρίστας από την Αγγλία δεν βγήκε θετικός στον κορονοϊό

Την είδηση ότι κανείς από τους τουρίστες που έφτασαν στη χώρα μας από την Αγγλία, τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις, δεν βγήκε θετικός στον κορονοϊό, σχολιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE εξηγεί πως “αρκετοί φίλοι με ρώτησαν πως είναι δυνατόν να έγιναν περίπου 3000 τεστ σε τουρίστες που ήρθαν από την Αγγλία και να μη βγήκε κανείς θετικός; Ξέρουμε ότι η διαχείριση της αρχικής φάσης της πανδημίας στην Αγγλία ήταν καταστροφική. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους”.

Όπως γράφει σε ανάρτησή του στα social media “τις τελευταίες εβδομάδες όμως η πανδημία είναι υπό έλεγχο με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της βόρειας Αγγλίας. Στο Λονδίνο (9 εκατομμύρια κάτοικοι) έχουμε πλέον 40-70 κρούσματα ημερησίως. Στην Αγγλία όμως η πλειοψηφία των πολιτών έχει επιστρέψει πλέον στη νέα κανονικότητα. Είναι πιθανόν να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων; Είναι αλλά το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης του lockdown. Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα από Αγγλία; Θα έχουμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο κατά πολύ. Οι έλεγχοι με τεστ πρέπει να είναι συνεχείς και παράλληλα πρέπει να παρακολουθούμε συστηματικά την εξέλιξη της πανδημίας και στη Μεγάλη Βρετανία και σε όλες τις χώρες από τις οποίες δεχόμαστε επισκέπτες και τουρίστες”.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι “δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τον κίνδυνο (εξάλλου έχουμε και εγχώρια κρούσματα όχι μόνο εισαγόμενα) αλλά να τον μειώσουμε σημαντικά. Αν κλείσουμε τα σύνορα μας για μεγάλο διάστημα οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας θα είναι σημαντικές. Έτσι ενώ θα μειώνουμε ένα κίνδυνο (εισαγόμενα κρούσματα) θα αυξάνουμε κατά πολύ έναν άλλο. Τον κίνδυνο να βρεθούν πολλοί συμπατριώτες μας άνεργοι. Η οικονομική κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανέργων πολιτών. Θα μειώσουμε ένα πρόβλημα υγείας (εισαγόμενα κρούσματα) αλλά θα δημιουργήσουμε ταυτόχρονα ένα πολύ μεγαλύτερο (χειροτέρευση του επιπέδου υγείας λόγω ανεργίας)”.

Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει πως “από την αρχή της κρίσης είχα τονίσει ότι η διαχείριση μιας πανδημίας είναι διαχείριση του ρίσκου. Δεν είναι δυνατόν να τετραγωνίσουμε τον κύκλο: να μην τηρούμε τα μέτρα και να μην έχουμε εγχώρια κρούσματα. Να κλείσουμε τα σύνορα και να μην έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα (φυσική απόσταση, μάσκες, υγιεινή των χεριών) και να ενισχύσουμε τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και γενικότερα για να μειώσουμε και τα εγχώρια και τα εισαγόμενα κρούσματα”.

Δείτε την ανάρτηση: 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.