Μνηστήρες για το Μουσείο Κάλλας

Μνηστήρες για το  Μουσείο Κάλλας

Μπορεί το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων να κρίνεται ασύμφορο για ανακαίνιση από το σημερινό ιδιοκτήτη του, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, ωστόσο το ενδιαφέρον για αποκατάσταση της αίγλης που προσδίδει το όνομα «Μαρία Κάλλας», από δύο «μνηστήρες», το δήμο Αθηναίων και το ζεύγος Βασίλη Βασιλικού και Βάσως Παπαντωνίου, δίνει ελπίδες για την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης εδώ και χρόνια οικίας.

Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤ για την παραχώρηση του κτιρίου με μίσθωση ή χρησιδάνειο με την υποχρέωση από την πλευρά του δήμου να εκτελέσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, εργασίες που υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η δημοτική αρχή αναζητά από το ΕΣΠΑ τα κονδύλια για την πολυδάπανη αποκατάσταση του κτιρίου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί και η χρήση που θα μπορούσε αυτό να στεγάσει.

Το διατηρητέο κτίριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, που είναι γνωστό και ως πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, χτίστηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. Έπαθε σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1999, ενώ παρέμενε για χρόνια κλειστό και στη συνέχεια υπό κατάληψη, μέχρι πέρυσι οπότε εκκενώθηκε και σφραγίστηκε από την Αστυνομία.

«Ας είναι ασύμφορη η επισκευή του. Το κτίριο πρέπει να επισκευαστεί και ο δήμος εξετάζει τις δυνατότητες ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Η Πατησίων είναι ένας πολύπαθος δρόμος και πρέπει να κρατηθεί η κτιριακή ιστορία της περιοχής», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά.

Ωστόσο, η εύρεση οικονομικών πόρων φαίνεται ότι προβληματίζει τη δημοτική αρχή, που για το λόγο αυτό αποφεύγει να εγκαταστήσει εκεί έναν πολυαναμενόμενο θεσμό, το μουσείο «Μαρία Κάλλας» και προτιμά να το μεταφέρει από την «Τεχνόπολις», όπου παραμένει σήμερα κλειστό, σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Μητροπόλεως 44, το πρώην ξενοδοχείο «Royal».

Πρόκειται για ένα κτίριο, που οικοδομήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την οδό Πετράκη, και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο το 1985. Το τριώροφο κτίριο είχε αρχικά παραχωρηθεί για χρήση στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά η μετακόμισή του δεν έγινε ποτέ εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η δημιουργία του μουσείου «Μαρία Κάλλας» βρίσκεται, όπως εξηγεί η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου, στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης με το κόστος κατασκευής του να υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ και μάλιστα στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, «ώστε να υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται», όπως λέει η κ. Αντωνοπούλου.

 Ακαδημία Λυρικής Τέχνης από το ζεύγος Βασιλικού- Παπαντωνίου

 Ο δήμος Αθηναίων δεν είναι, όμως, ο μόνος που δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την οικία Μαρίας Κάλλας με το ζεύγος Βασίλη Βασιλικού και Βάσως Παπαντωνίου να οραματίζεται τη στέγαση εκεί μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, που θα φέρει το όνομα της θρυλικής ντίβας της όπερας.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για το κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», που ο κ. Βασιλικός και η κ. Παπαντωνίου έχουν συστήσει, έχει ως σκοπό της τη δημιουργία κτιρίου για την Εθνική Λυρική Σκηνή (όραμα που γίνεται πράξη σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») και τη σύσταση Ακαδημίας που θα φέρει το όνομα «Μαρία Κάλλας».

«Αρχικά οραματιζόμασταν Όπερα και Ακαδημία να στεγάζονται σε κοντινά κτίρια, κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο. Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει από το 2005 το ενδιαφέρον μας στο ΝΑΤ, μαζί με σχέδιο μελέτης από το γραφείο του αρχιτέκτονα, Αλέξανδρου Τομπάζη, για την αποκατάσταση της οικίας της Μαρίας Κάλλας και τη δημιουργία εκεί Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, ενός θεσμού που τιμά την Κάλλας και τη λυρική τέχνη», τονίζει η διεθνούς φήμης σοπράνο, Βάσω Παπαντωνίου, και προσθέτει: «Πιστεύω πάρα πολύ στην παιδεία στη λυρική τέχνη. Αυτό είναι που θα τιμήσει μέσα στο χρόνο τη Μαρία Κάλλας, μια Ακαδημία στο όνομά της που θα προκαλέσει διεθνώς το ενδιαφέρον των σπουδαστών. Ό,τι ακριβώς της οφείλουμε».

Η ίδια επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για την οικία Κάλλας σταμάτησαν με τις καταλήψεις, αλλά και με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, ενδιαφέρον για το οποίο τους ενημέρωσε εξ’ αρχής ο κ. Καμίνης. Ελπίζει ωστόσο ότι τα σχέδια του δήμου για αξιοποίηση του κτιρίου θα περιλαμβάνουν και την Ακαδημία. «Ο δήμος δεν μπορεί να αγνοήσει τη δική μας προσπάθεια να γίνει ένας τόσο σοβαρός θεσμός», λέει, ενώ για την προοπτική συνεργασίας με το δήμο στην αξιοποίηση του κτιρίου συμπληρώνει: «Δεν έχω το δικαίωμα σε ένα τέτοιο πολύ μεγάλο έργο και θεσμό, στο οποίο θα έρχονται μουσικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι από όλο τον κόσμο, να αρνηθώ εάν ο δήμος θελήσει να είναι μέρος αυτής της διεργασίας για τη δημιουργία της Ακαδημίας».

Όσον αφορά στην πολυδάπανη αποκατάσταση του κτιρίου, η κ. Παπαντωνίου απαντά κατηγορηματικά: «Αν μας δοθεί για ανάπλαση το κτίριο, θα βρούμε τα χρήματα».

 Η άποψη του ΝΑΤ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΑΤ, Γιώργος Θεοτοκάς, επισημαίνει ότι στις συζητήσεις του με το δήμο Αθηναίων δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινά αποδεκτή λύση, ενώ για την περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» διευκρινίζει ότι το ΝΑΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας μίσθωση της οικίας σε ιδρύματα και ιδιώτες, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και να πλειοδοτήσει. «Αντίθετα, στην περίπτωση του δήμου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απευθείας μίσθωση», τονίζει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι αν δεν έχει θετική έκβαση καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, το ΝΑΤ θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του κτιρίου, με απαραίτητο όρο την προηγούμενη αποκατάστασή του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ