Μητροπολίτης Ξάνθης: Ανοιχτές οι εκκλησίες – “Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορονοϊό”

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων και Περιθεωρίου καλεί τους πιστούς στις εκκλησίες για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία ενώ δηλώνει πως μόνο το «Σώμα του Χριστού μπορεί να μας θωρακίσει». Όπως αναφέρει οι Ιεροί Ναοί στην Ξάνθη θα είναι ανοιχτοί τις καθημερινές, έως τις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το thraki.com.gr, ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους ιερείς και τους κάλεσε να ανοίξουν τις εκκλησίες, ενώ οι πιστοί θα μπορούν να κοινωνήσουν κανονικά. Παράλληλα, η λειτουργία θα τελειώνει όσο γίνεται πιο νωρίς, ενώ το αντίδωρο θα μοιράζεται στην είσοδο του ναού.

Αναλυτικά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων δήλωσε ότι: “Θα μιλήσω για το χρονικό διάστημα μέχρι της 14 του μηνός. Να ευχηθούμε, από εκεί και πέρα, να είναι πιο ελαφρά τα μέτρα. Οι Ιεροί Ναοί, όλη την ημέρα είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να Προσκυνήσει, σήμερα τον Άγιο Σάββα, αύριο τον Άγιο Νικόλαο, την ερχόμενη εβδομάδα την Αγία Άννα. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες. Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν.

Βέβαια μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία. Η δυσκολία με το κλείσιμο των ανθρώπων, έγκειται περισσότερο στις πόλεις και όχι στα χωριά. Στα χωριά, είναι οι μονοκατοικίες, υπάρχουν οι αυλές, θα βγει κανείς, θα πάει στον κήπο του, θα πάει στο χωράφι του και έτσι θα περάσει η ώρα του. Όταν όμως μια οικογένεια 5-6 ατόμων, ζει μέσα σε ένα διαμέρισμα 60-80 τετραγωνικών και υπάρχουν παιδιά, έφηβοι με τον δυναμισμό τους κλπ, καταλαβαίνετε πως δημιουργούνται και εσωτερικά προβλήματα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Να μην βγούμε δηλαδή από αυτήν την περίοδο της καραντίνας, με ψυχολογικά προβλήματα.

Για αυτό το να έχει κανείς την δυνατότητα να πάει και να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει την Εικόνα του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, να καθίσει να προσευχηθεί και να ξαλαφρώσει, θα γυρίσει στο σπίτι του πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος, άρα λοιπόν οι Εκκλησίες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές, λαμβάνοντας όμως όλα τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία μας συστήνουν η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές. Να πάει δηλαδή κανείς στον Ναό με την μάσκα. Την ώρα θα προσκυνήσει, θα την βγάλει βεβαίως. Όση ώρα όμως μείνει μέσα στον Ναό, προσευχόμενος, να την φορέσει την μάσκα”.

Αναφορικά με τις Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε: “Εγώ κάλεσα τους Ιερείς για να τους δώσω κάποιες οδηγίες. Είπαμε ότι θα τελειώνει η Θεία Λειτουργία όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο. Τους είπα ότι μέχρι τις 9.30 – 10 παρά – 10.00, δεν θα καταλύσουν την Θεία Κοινωνία. Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, θα μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί πρέπει να σας πω ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορονοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Είναι αυτό που μας θωρακίζει, είναι το Φάρμακο της Αθανασίας όπως λέγουν οι πατέρες. Άρα λοιπόν μπορεί ο Χριστιανός να πάει να κοινωνήσει. Και αυτά που είπαμε (σ.σ. όλα τα παραπάνω) ισχύουν μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε και βέβαια θα δώσουμε οδηγίες και θα ενημερώσουμε”.

“Εγώ εκείνο που ήθελα να πω προς τον λαό μας είναι «ΠΡΟΣΕΥΧΗ και ΠΡΟΣΟΧΗ» και βέβαια να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, όσους εργάζονται στα νοσηλευτήρια που δίδουν μια μάχη, καθημερινή. Να ευχηθώ ο Χριστός με τις πρεσβείες των Τιμωμένων αυτές της ημέρες Αγίων, να θεραπεύσει τους νοσούντας, να αναπαύσει τους κεκοιμημένους, να φροντίσει να είναι αλώβητοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και να ευχηθούμε να ζήσουμε και να γιορτάσουμε Χριστούγεννα” πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

Πηγή: thraki.com.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.