Μητρόπολη Κέρκυρας: Θα χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες για τους κλειστούς ναούς – Έντονες αντιδράσεις

Ανακοίνωση για τον τρόπο εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνος εξέδωσε η Μητρόπολη Κέρκυρας και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ειρηνικής διαμαρτυρίας για “τον αποκλεισμό του λαού του Θεού” από το προσκύνημα του Αγίου, οι σημαίες στους ναούς θα είναι μεσίστιες για το τριήμερο, ενώ οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι “όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθούν ραδιοφωνικά απ’ ευθείας από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Σπυρίδων 91,1 FM” και διαδικτυακά από την διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που ενδιαφέρονται να αναμεταδώσουν τις ακολουθίες μπορούν να πάρουν εικόνα δωρεάν από το streaming της Ιεράς Μητροπόλεως. Σε όλους τους άλλους ναούς θα τελεστούν οι ιερές ακολουθίες κατά το πρόγραμμά τους.

Στα πλαίσια της ειρηνικής διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του λαού του Θεού από το προσκύνημα του Αγίου οι σημαίες στους ναούς θα είναι μεσίστιες για το τριήμερο. Στα πλαίσια της ίδιας διαμαρτυρίας οι καμπάνες όλων των ιερών ναών θα χτυπήσουν πένθιμα τρεις φορές στις 8 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα, στην πόλη το τριήμερο και στην επαρχία τουλάχιστον την ημέρα εορτής του Αγίου. Όλες οι άλλες κωδωνοκρουσίες, κατά την κερκυραϊκή μας παράδοση, θα γίνουν κανονικά, τις συνηθισμένες ώρες, με τον συνηθισμένο τρόπο (αλάρμα).

Η Ιερά Μητρόπολις θα ήθελε και πρότεινε η ελληνική πολιτεία να δείξει κατανόηση στην γιορτή μας. Η τάξη που τηρήθηκε το καλοκαίρι και το Πρωτοκύριακο, με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε και τώρα να διευκολύνει την απόδοση τιμών στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στο κλίμα της χαρμολύπης που υπάρχει ας είναι ο Άγιος βοηθός μας”.

Αντιδράσεις βουλευτών

Η απόφαση του Μητροπολίτη Κερκύρας να προχωρήσει σε τριήμερη διαμαρτυρία με μεσίστιες σημαίες και πένθιμες καμπάνες προκάλεσε την αντίδραση των τριών βουλευτών της Κέρκυρας. Ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Γκίκας μιλώντας στο Corfutvnews επεσήμανε: «Όλοι είμαστε στεναχωρημένοι που δεν θα γιορτάσουμε τον Άγιο μας όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για κλειστές εκκλησίες μετά από εισήγηση της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας επειδή έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Δεν το έκανε για να «βλάψει» την Εκκλησία, ούτε να την υποβάλλει σε «διωγμό». Είναι μέτρο απολύτως προσωρινό! Είναι διαφορετικό λοιπόν να εκφράζουμε όλοι μία δικαιολογημένη στεναχώρια που δεν θα μπορέσουμε να προσκυνήσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια και διαφορετικό να λέμε ότι η Εκκλησία βρίσκεται «υπό διωγμό» και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση – να προσομοιάζεται με την δικτατορία του Χότζα στην Αλβανία. Νομίζω τέτοιες δηλώσεις αδικούν την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αδικούν πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας».

Θέση για την τριήμερη διαμαρτυρία της Μητροπόλης παίρνει με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αυλωνίτης. Όπως τονίζει: “Με εντυπωσιάζει αρνητικά ως πολίτη και ως βουλευτή αυτού του τόπου το διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφάσεων κατά το εορταστικό τριήμερο του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος. Με εντυπωσιάζει δυσάρεστα και η επιλογή του να κηρύξει εν διωγμώ την τοπική μας Εκκλησία καθώς και η εντολή να κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες επί τριήμερον. Η υγειονομική πανδημία, αγαπητοί συμπολίτες μου, αγγίζει πλέον κάθε ελληνική οικογένεια. Πόσο μάλλον, όταν από αυτή θρηνεί συνολικά η χώρα μας τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα, από τον καιρό που σίγησε και η τελευταία κάνη όπλου. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το θέμα της πίστης του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας είναι ιδιαίτερο αφού αφορά στην παράδοση μας, αφού εμπλέκει ως σύνθετο ζήτημα την ανθρώπινη ψυχολογία και στάση ζωής, αλλά και συνδέεται από όλους και με την πνευματική και πολιτισμική συνοχή της Ελλάδας. Δεν είναι καιρός όμως ούτε να αποδείξουμε τα χριστιανικά μας αισθήματα σε ένα πλειστηριασμό πίστης και αφοσίωσης, ούτε να διεγείρουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που ενδεχομένως να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα αποτελέσματα. Η αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο και η συμπαράσταση στις δυσκολίες που συναντούν με τα αυξημένα μέτρα προστασίας τη δημόσιας υγείας όλων μας είναι κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ΘΕΑΡΕΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ που μπορεί και πρέπει να συμπαρασύρει σε ανάλογα συναισθήματα τους κατοίκους του νησιού μας. Θα πρέπει να κατανοήσει ο Μητροπολίτης ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι ιερείς και γενικά η Εκκλησία δεν λειτουργούν έξω και πέραν του θεσμικού πλαισίου που χαράζει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έστω και αν το πλαίσιο αυτό κρίνεται, κατακρίνεται ή εμπεριέχει αντιφάσεις. Δεν με ενδιαφέρουν οι προσωπικές επιλογές των ιεραρχών και όποιων άλλων μη εξαιρουμένου και του εαυτού μου που υπεισέρχονται σε επιστημονικές κρίσεις ανά την Ελλάδα ούτε πως κρίνουν τις αποφάσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με ενδιαφέρει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιλογή θεσμικά και επιστημονικά αυτών των επιλογών που θα προστατεύουν εν τω συνόλω τη πατρίδα μας, όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Και αυτές τις επιλογές , συμφωνούντες η διαφωνούντες, θα πρέπει να τις τηρήσουμε ΟΛΟΙ. Ας σμιλέψουμε την πολυπόθητη ενότητα στον τόπο μας κι ας ενώσουμε με ομοψυχία τις δυνάμεις μας στον αγώνα που δίνουν οι πολίτες για την ημέρα εκείνη που δεν θα μας απειλεί ο κορωνοϊός. Θαρρώ πως δεν υπάρχει τούτη την ώρα πιο όμορφη, πιο αισιόδοξη, πιο ιδανική προσφορά αγάπης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Είμαι σίγουρος ότι οι πρόσφατες επιλογές του Μητροπολίτη μας είναι αντίθετες με την ευχή αυτή που είναι και ευχή όλων των πολιτών και των Χριστιανών αυτού του τόπου και πολύ θα ήθελα να τις αναθεωρήσει”.

Το δικό του μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα, έστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης. Αναλυτικά:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου καθημερινά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας μάχεται για να κρατηθεί στη ζωή στις εντατικές και τα νοσοκομεία της χώρας. Σε λίγες μέρες, το νησί μας θα γιορτάσει τη μνήμη του πολιούχου της πόλης μας, του Αγίου Σπυρίδωνα. Μια εορτή που αποτελεί για την Κέρκυρα και τους κατοίκους αυτού του τόπου σημείο αναφοράς, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Τούτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι λυπηρό που φθάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να παίρνουμε γενικές απαγορευτικές διατάξεις ακόμα και για τις λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, λυπηρό αλλά αναγκαίο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητή η δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη μας και της τοπικής Εκκλησίας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. Ας πρυτανεύσει η λογική και όχι η δυσαρέσκεια στις αποφάσεις όλων μας, η ελπίδα και όχι η θλίψη. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».Πηγή πληροφοριών: corfutvnews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.