Μήπως αποθαρρύνεις το παιδί χωρίς να το καταλαβαίνεις;

Μήπως αποθαρρύνεις το παιδί χωρίς να το καταλαβαίνεις;

Από τον παιδοψυχολόγο Ντον Ντινκμέγιερ.

Τι γίνεται όταν το παιδί σας δεν συμμερίζεται τις προσδοκίες σας; Πού θα τοποθετήσει ο έφηβος την αξία του; Οι υπερφιλόδοξοι γονείς δίνουν πάντα το μήνυμα στον έφηβο πως πρέπει να προσπαθήσει περισσό­τερο και να γίνει καλλίτερος. Αντιμέ­τωποι μ’ έναν έλεγχο με τρία Α και τρία Β, οι υπερφιλόδοξοι γονείς ρί­χνουν την προσοχή τους στα τρία Β. Σχολιάζουν πως, με λίγη ακόμη προσ­πάθεια, τα τρία Β μπορούν να γίνουν:

Α. Έτσι ο έλεγχος θα μπορούσε να είναι τέλειος. Οι προθέσεις τους μπο­ρεί να είναι καλές, αλλά το αποτέλε­σμα συνήθως είναι να μειώνεται η α­πόδοση των παιδιών τους. Οι υπερφι- λόδοξοι γονείς που είναι τελειοκρά- τες, συχνά επηρεάζουν τον έφηβο να αποφύγει δραστηριότητες και ενδια­φέροντα στα οποία δεν μπορεί να δια- πρέπει.

Οι αρνητικές προσδοκίες μεταδίνονται είτε με λόγια είτε με χειρονο­μίες. Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι ο έφηβος δεν μπορεί να πετύχει μια δύσκολη δουλειά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα του δώσουν το μήνυμα. Αυτό κάνει τον έφηβο να αμ­φιβάλλει για τις ικανότητες του, να αποτυχαίνει συχνά ή να μην επιχειρεί καν – ακριβώς ό,τι περίμεναν οι γο­νείς. Διαλέξτε τον ρόλο που θέλετε να έχετε στη σχέση σας με τον έφη­βο. Μπορείτε να είστε μπαμπούλας ή να δίνετε ενθάρρυνση. Όταν ο στό­χος σας είναι να «κερδίζετε», θα είστε συνεχώς σε ανταγωνισμό δύναμης, και το παιδί σας θα ανταποκρίνεται μάλ­λον με τον ίδιο τρόπο – η τρομοκρα­τία συνήθως προκαλέι επανάσταση. Σκεφτείτε τη διαφορά ενός γονιού που ενθαρρύνει και ενός που εκφοβί­ζει, και θα δείτε σύμφωνα με ποιο πρότυπο ανατρέφετε τον έφηβό σας.

Όσοι εκφοβίζουν δίνουν έμφαση στον ανταγωνισμό, στο «ποιός θα κερ­δίσει», στο «να περνάει το δικό τους»

στη «δύναμη». Αυτοί που ενθαρρύνουν δίνουν έμφαση στη συνεργασία, στη συνεισφορά και στην από κοι- »υ λήψη αποφάσεων. Πιστεύουν ότι ι μοίρασμα είναι η βάση κάθε εξελίξης της σχέσης.

Τι είναι η ενθάρρυνση;

Η ενθάρρυνση είναι η διαδικασία κατά την οποία συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα θετικά σημεία ενός ανθρώπου για να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση στον εαυτό του. Όταν οι γονείς για παραδειγμα και αποδεχτούν τις ικανότητες κι εφήβου τους, τότε μόνον είναι δυνατόν να τον ενθαρρύνουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ