Μίκης Θεοδωράκης: Νέα παρέμβαση του γιου του για την κηδεία

Ακόμα παραμένει άγνωστό που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Τη Δευτέρα συζητούνται στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ενταφιασμό του, ενώ από το πρωί της ίδιας μέρας η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Ο γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γιώργος Θεοδωράκης, έκανε σήμερα μια πολύ συγκινητική ανάρτηση, στην οποία δηλώνει ξανά υπέρ της ταφής του στον Γαλατά Χανίων, τονίζοντας ότι δεν αψήφησε ποτέ την επιθυμία του πατέρα του.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπως αποδεικνύεται από επιστολές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ άτομα από το συγγενικό του περιβάλλον φέρεται να έχουν αποφασίσει να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Γιος Μίκη Θεοδωράκη

Η ανάρτηση για τον Μίκη Θεοδωράκη

“Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης”

 

Μίκης Θεοδωράκης: Το μήνυμα που στέλνει ο εγγονός του

Ο Μίκης Θεοδωράκης μας δίδαξε πνεύμα ενότητος, “ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων”, γράφει ο εγγονός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Άγγελος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης σημειώνει ότι “η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης” και καλεί να “σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων”, ώστε “να ήταν περήφανος για μας”.

Στη συνέχεια, ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη επανήλθε με νέα ανάρτηση, γράφοντας: “Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει”.

Οι αναρτήσεις του Άγγελου Θεοδωράκη-Παπαγγελίδη
Αρχικά, ο εγγονός του Άγγελου Θεοδωράκη-Παπαγγελίδη, μουσικός και δεύτερος γιος της Μαργαρίτας, έγραψε:

“Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους.

Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης. Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθήσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή. Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη.
Όλοι εσείς που αγαπήσατε τον παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του. Ειμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φως του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας . Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη . Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη.

Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν.

Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας”.

Στη συνέχεια, επανήλθε με νέα ανάρτηση, στην οποία γράφει:

“Ο άνθρωπος διένυσε την πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο”.

Η πρώτη ανάρτηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Την πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο του πατέρα της έκανε, χθες, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. “Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου!” έγραψε στο προφίλ της στο Facebook, την ώρα που ακόμα παραμένει άγνωστος ο τόπος ταφής του Μίκη Θεοδωράκη.

Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Αναλυτικά όσα έγραψε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη:

“Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;

Σήμερα στην τρομερή Κομοτηνή με την Πέγκυ Ζήνα και τον Παναγιώτη Πετράκη. Νάσαι πάντα καλά λαέ της Κομοτηνής! Μας εκτόξευσες.

Χείμαρρος τεράστιος πετούσε ο μπαμπάς πάνω από την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» κι άπλωνε προστατευτικά τα χέρια του.

Αύριο και μεθαύριο στον ιερό ναό του Ορφέα στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Με τον Δημήτρη Μπάση, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Παναγιώτη Πετράκη και την Σαββέρια Μαργιολά. Νάσαι καλά λαέ της Θράκης!

Μεθαύριο Δευτέρα στην Ξάνθη την πόλη του αγαπημένου φίλου του μπαμπά Μάνου Χατζιδάκι. Με τον Βασίλη Λέκκα και την Σαββέρια Μαργιολά. Νάσαι καλά λαέ της Θράκης!

Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου. Νάστε καλά άνθρωποι όλης της Οικουμένης!

Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα.

Κάνω υπομονή. Καληνύχτα.

4:30:

Δεν μπορώ να κοιμηθώ στριφογυρνούν όλα γύρω μου και θέλω να σου γράψω τις σκέψεις μου.

Μαργαρίτα μου

Μέχρι να κοιμηθώ δεν μπορούσα να ησυχάσω με όλο αυτό που σου έχει συμβεί. Το σκέφτηκα πολύ καλά και θέλω να σου πω ότι αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια. Σου εύχομαι να σε βοηθήσει ο θεός και ο μπαμπάς σου να βρεθεί εκεί που επιθυμείς εσύ και τα εγγόνια του. Σ’ αγαπώ πολύ και είμαι δίπλα σου.

5:41:

Σ´ ευχαριστώ πολύ. Τώρα με κατάλαβες τελείως. Τώρα με νοιώθεις”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.