Μεταξουργείο: «Κήδεψαν» την περιοχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουριστικοποίησή της

Μία ιδιαίτερη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μεταξουργείο όταν κάτοικοι, συλλογικότητες και καλλιτέχνες «κήδεψαν» την περιοχή προκειμένου να περάσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην τουριστικοποίηση της και του εκτοπισμού τους.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες η «Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου» απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην «κηδεία» της περιοχής στο οποίο εξηγούσε και τους λόγους που τα μέλη της θα προχωρούσαν σε μία τέτοια κίνηση:

«Η γειτονιά μας, Κεραμεικός/Μεταξουργείο, που κάποτε έσφυζε από την ζωντάνια της κοινότητας, βιώνει μια ανεξέλεγκτη αύξηση βραχυχρόνιων μισθώσεων, επενδύσεων σε τουριστικά καταλύματα με συνέπεια τον εκτοπισμό των κατοίκων της και την απώλεια του χαρακτηρα της».

Η «Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου» ανέφερε επίσης σε άλλο σημείο του καλέσματος:

«H μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο έχει δημιουργήσει έναν έντονο εξευγενισμό όλου του κέντρου της πόλη. Οι γειτονιές της, αποξενωμένες, αποστειρωμένες, και άχρωμες, σε λίγο δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα ζωντανά κύτταρα που της προσέδιδαν την προηγούμενη γοητεία της. Σημαντικές χρήσεις και επαγγελματικές πιάτσες του κέντρου χάνονται. Η Αθήνα ολοένα και μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο, βορά στην λαιμαργία της οικιστικής επένδυσης που βλέπει την κατοικία μόνο ως επενδυτικό προϊόν και καθόλου ως κοινωνικό αγαθό. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες ακίνητα παραμένουν άδεια, εγκαταλελειμμένα και παρατημένα, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν πια που να μείνουν, να περπατήσουν, να αθληθούν, να συνευρεθούν κοινωνικά και πολιτιστικά. Άλλωστε ενώ το κεφάλαιο συρρέει προς τους αστικούς τουριστικούς προορισμούς, η πολιτεία συντηρεί τις έντονες ανισότητες με την παντελή έλλειψη φροντίδας του δημόσιου χώρου προσφέροντας μόνο σημειακές παρεμβάσεις “πάρκων τσέπης”, φωταγώγησης αρχαιοτήτων και κακοσχεδιασμένων χώρων για παιδιά».

Πράγματι, η «εξόδιος ακολουθία» του Μεταξουργείου πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/01) το μεσημέρι και πλήθος μαυροφορεμένων πολιτών παραβρέθηκε στην πομπή για την οποία κατασκευάστηκε και φέρετρο της «νεκρής» περιοχής ενώ όπως είχε προαναγγείλει η επιτροπή κατοίκων, την περιφορά συνόδευαν «οι τεθλιμμένες ορχήστρες της γειτονιάς».

Δείτε βίντεο από την «κηδεία» του Μεταξουργείου:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ