Μεσολόγγι: Πυροβόλησαν και σκότωσαν φλαμίνγκο σε περιοχή Natura

Περιστατικό παράνομου κυνηγιού, με αποτέλεσμα των θάνατο πτηνών σε προστατευόμενες περιοχές, στη Φοινικιά στο Μεσολόγγι, καταγγέλλει η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και των Προστατευόμενων Περιοχών  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Μονάδας  του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α)  λαθροκυνηγοί πυροβόλησαν και  σκότωσαν δύο πτηνά σε ένα από τα αλοπήγια της Αλυκής Άσπρης στην περιοχή της Φοινικιάς. Το περιστατικό έγινε τη Δευτέρα 23/01/2023 και το κατέγραψαν ένας συνεργάτης της Μονάδας και ένας φύλακας του Αττικού Ζωολογικού  Πάρκου, οι οποίοι είχαν βγει για παρατήρηση στην περιοχή και οι οποίοι ειδοποίησαν το Δασαρχείο Μεσολογγίου.

Οι δύο άνδρες  εντόπισαν έναν νεκρό μαχητή (Philomachus pugnax) και ένα νεκρό Φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber), ενώ περισυνέλλεξαν ακόμα  ένα νεαρό Φλαμίνγκο με σοβαρά τραύματα στο σώμα και στη φτερούγα το οποίο έστειλαν στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Εκεί το φοινικόπτερο περιθάλπηκε και πλέον αναρρώνει.

Η Μονάδα σημειώνει ότι  στην Αλυκή της Άσπρης απαγορεύεται το κυνήγι βάση της Δ ́ Κυνηγετικής διάταξης καθώς βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura 2000 με κωδικούς Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2310001 & Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2310015 . Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως  Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού Περιφερειακή Περιοχή 5.

Στην ανάρτησή της η Μονάδα σημειώνει ότι  για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον θεωρείται αναγκαία η συστηματικότερη εποπτεία του χώρου της Αλυκής της Άσπρης, καθώς και η καλύτερη φύλαξη του χώρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ