Μενίδι: Παρέμβαση Σταϊκούρα για την αποζημίωση στην οικογένεια του μικρού Μάριου

Στο θέμα του θανάτου του μικρού Μάριου στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα και στην άρνηση του Δημοσίου για αποζημίωση παρενέβη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε την υπόθεση για την αποζημίωση για το θάνατο του 11χρονου στην αυλή του σχολείου στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και είπε ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει τα εξής:

«Το ενδιαφέρον του υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν, κατά τις σχετικές διατάξεις, του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22-06-2020 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση.

Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.

Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

Τι συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για την αποζημίωση

Υπενθυμίζεται ότι χθες συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έφεση του Δημοσίου με την οποία ζήτησε να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση που επιδίκασε αποζημίωση 490.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση στην οικογένεια του 11χρονου Μάριου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο προαύλιο του σχολείου του στο Μενίδι Αττικής.


Σημειώνεται ότι το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί στις 8 Ιουνίου του 2017 σε θεατρική εκδήλωση που είχε γίνει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου τότε ο Μάριος – Δημήτριος Σουλούκος πήγαινε πέμπτη τάξη. Όλα ξεκινήσαν ως εξής: ενώ ο Μάριος – Δημήτριος περίμενε τότε να ξεκινήσει θεατρική εκδήλωση στην συνέχεια έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Στην συνέχεια ο Μάριος πέθανε και από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του προήλθε από αδέσποτη βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

Από την πλευρά της η οικογένεια του μαθητή κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζήτησε αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες σε αυτό για την εγκληματική παραμέληση επί μεγάλο χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, παρά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής. Πάντως το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε το 2020 στην οικογένεια αποζημίωση 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρόλα αυτά δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα.
Ωστόσο από την μεριά του το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε τι που γίνεται .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ