Μεγάλη φωτιά στη Μόρια: Εικόνες καταστροφής στο ΚΥΤ – Στον δρόμο 12.500 μετανάστες – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου- ΒΙΝΤΕΟ

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο τη νύχτα, καθώς ξέσπασαν ταυτόχρονα φωτιές τόσο περιμετρικά του καταυλισμού της Μόριας όσο και σε δασικές περιοχές της Βατούσας και της Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του ΚΥΤ. Υπήρχαν εξαρχής αναφορές για κοντέινερ που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ1, η εικόνα το πρωί μοιάζει αποκαρδιωτική, αφού οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής και ελικόπτερα εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή. Υπάρχουν ενεργές εστίες μέσα στον καταυλισμό, καθώς κοντέινερ συνεχίζουν να καίγονται. Επίσης, ο ελαιώνας όπου υπήρχαν σκηνές και διέμεναν οι πρόσφυγες, έχει γίνει στάχτη.

Η φωτιά σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να ξέσπασε μετά τις αντιδράσεις λόγω της απομόνωσης των 35 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και για το γεγονός ότι έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και με όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές τους. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε σχεδόν στο σύνολό του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν καταφύγει προς τα γύρω κτήματα και βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνθηκαν και προς την πόλη. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας έχει αποκλείσει την περιοχή. 12.500 μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους, μεταξύ αυτών και οι 35 που είναι θετικοί στον κορονοϊό. Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για να εξεταστεί η κατάσταση αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

Το έργο της Πυροσβεστικής στον καταυλισμό ήταν δύσκολο από την πρώτη στιγμή καθώς δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να φτάσουν στο σημείο, μιας και όσες φορές αποπειράθηκαν, δέχονταν λιθοβολισμό από διαμένοντες του ΚΥΤ, μετανάστες. Ήδη υπάρχει ένα σπασμένο όχημα της Πυροσβεστικής.

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, βάζουν συνέχεια φωτιές με αναπτήρες και λιθοβολούν τα οχήματα μας”, είπε στο enikos.gr αξιωματικός της Πυροσβεστικής Μυτιλήνης. Αργά τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι ο καταυλισμός εκκενώθηκε.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο enikos.gr: Είναι τραγική η κατάσταση στο ΚΥΤ

“Είναι τραγική η κατάσταση. Το ΚΥΤ καταστράφηκε ολοσχερώς. 12.500 άνθρωποι είναι στο δρόμο. Χθες είχαμε 35 θετικά κρούσματα κορονοϊού και αναμέναμε τα αποτελέσματα των υπολοίπων τεστ. Είναι άγνωστος ο αριθμός των θετικών μεταναστών στον ιό” δήλωσε στο enikos.gr ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Όπως είπε είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους μετανάστες που έχουν φύγει από το σημείο. “Είναι άγνωστο που θα μείνουν, πρέπει να δούμε που θα στηθούν σκηνές γιατί πρέπει να είναι μακριά από την πόλη λόγω και του θέματος με τον κορονοϊό”.

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Μόρια. Θα εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη φωτιά, καθώς οι καταστροφές στον καταυλισμό είναι μεγάλες και 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον δρόμο. Θα εξεταστούν επίσης και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο κορονοϊός έκαψε τη Μόρια

Αφορμή για την εξέγερση και τις φωτιές αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Αυτή τη στιγμή ώρα 3.45 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στη Μόρια:

Δείτε τη μαζική εκκένωση της Μόριας:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ