Με ερημοποίηση απειλείται η Ελλάδα – Τι δήλωσε στο enikos.gr ο Χρήστος Ζερεφός

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ερημοποίηση μεγάλου μέρους της χώρας μας αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, κρούει ο επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της απερήμωσης και της ξηρασίας.

Ο κ. Ζερεφός δήλωσε στο enikos.gr ότι «τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί 20% μείωση των βροχοπτώσεων στη δυτική Ελλάδα ενώ αυτό θα συνεχιστεί τις προσεχείς δεκαετίες και αναμένεται να ξεπεράσει το 30% στην περιοχή».

Επίσης, τόνισε ότι «νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας εκτίθενται στον κίνδυνο ερημοποίησης που ξεκίνησε από τη Βορειοδυτική Αφρική και βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 40 χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «υπερκαταναλώνουμε τα υπόγεια ύδατα και αυτό πρέπει να μειωθεί. Το ζήτημα της ερημοποίησης απαιτεί μεγάλη προσοχή, εξοικονόμηση των υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα και στρατηγική προσαρμογή σε καλλιέργειες λιγότερο υδροφόρες».

«Αν δεν προσαρμοστούμε, κινδυνεύουμε όπως οι χώρες της νοτιοανατολικής μεσόγειου, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Τουρκία και η νότια Ιταλία», πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έως το 2025, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν απόλυτη λειψυδρία και τα 2/3 του κόσμου θα ζουν κάτω από συνθήκες πίεσης ως προς τις ανάγκες τους για νερό. Πρόκειται για έναν πολύπλοκο και αργό φυσικό κίνδυνο με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν περισσότερους θανάτους και εκτοπίζουν περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή. Έως το 2045, περίπου 135 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εκτοπιστούν εξαιτίας της απερήμωσης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.