Μάτι: «Ζήσαμε τον απόλυτο φόβο, εγκαταλελειμμένοι από τους πάντες» – Συνεχίζονται οι μαρτυρίες για τη φονική πυρκαγιά

Ο Αντώνιος Γιαννακοδήμος, έχασε τον πατέρα του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο μάρτυρας, όπως και άλλοι επιζήσαντες που κατέθεσαν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών όπου εκδικάζεται υπόθεση, περιέγραψε με αγανάκτηση την ανυπαρξία του κράτους εκείνη την ημέρα.

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Οι ανατριχιαστικές καταθέσεις για τις δίδυμες που έχασαν τη ζωή τους

Της Άννας Κανδύλη

«Ζήσαμε τον απόλυτο φόβο, την εξαθλίωση, την ταπείνωση, εγκαταλελειμμένοι από τους πάντες… Σε γνωστό σταθμό έλεγαν στις 12 μάλλον έχουμε νεκρό. Μάλλον. Αυτό με έχει σημαδέψει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δίκη για Μάτι: «Έχει καεί η ψυχή μου μέχρι να κλείσω τα μάτια μου» – «Ραγίζουν καρδιές» οι νέες καταθέσεις

Η 65χρονη Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου έμεινε περίπου έξι ώρες μέσα στη θάλασσα χωρίς βοήθεια. Τελικά αυτή μαζί με άλλους σώθηκαν όχι από το Λιμενικό αλλά από ένα ψαροκάικο γρι-γρι από την Εύβοια.

«Δεν ήταν οι δρόμοι, οι δίοδοι, τα σκαλοπάτια που δεν είχαμε, είναι που δεν ήρθε κανείς. Είναι αλήθεια πως είχαμε συχνά φωτιές αλλά είχαμε ομάδες που περιπολούσαν, είχαν φέρει και στρατό μία φορά. Τώρα κανείς δεν ειδοποίησε κανέναν. Μία ντουντούκα και ένα τρίκυκλο να είχαν φέρει, θα το άκουγε όλος ο κόσμος και θα έφευγαν», είπε η μάρτυρας.

Η Δήμητρα Πολυμεροπούλου είναι εγκαυματίας και έχει 40% μοσχεύματα. Εκείνη την ημέρα ήταν με τον γιο και τα δύο εγγόνια της ήταν στο σπίτι τους στο Μάτι. Όπως κατέθεσε τους έσωσε μία γειτόνισσα που πήρε εκείνη, τον γιο της και τα εγγόνια της με το αυτοκίνητό της και τους οδήγησε προς την παραλία.

«Δεν είμαστε καταπατητές»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η Αναστασία-Χριστιάννα Φράγκου, ιδιοκτήτρια του οικοπέδου που χάθηκαν 26 ζωές. «Κατηγορηθήκαμε πανελληνίως σε σύσκεψη υπουργών την επόμενη της φωτιάς για την απώλεια 26 ατόμων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στην έκτασή μας. Μας κατηγόρησαν ως καταπατητές. Το κράτος έχει καταστήσει όλους τους πολίτες ομήρους σε μία ψευδή συνθήκη. Το σπίτι μου δεν είναι αυθαίρετο και δεν υπήρξα ούτε εγώ καταπατήτρια ούτε η οικογένειά μου. Το οικόπεδο μας δεν έχει σκαλοπάτια προς τη θάλασσα  με την κλασική έννοια. Είναι σκαλεμένα  σκαλοπάτια από τον παππού μου στους βράχους. Δεν είναι βατά, είναι γκρεμός. Από εκεί σώθηκαν όσοι σώθηκαν. Δυστυχώς κάποιοι δεν πρόλαβαν και 26 χάθηκαν διότι τους πρόλαβε θερμικό κύμα» είπε η μάρτυρας σημειώνοντας όμως ότι σώθηκαν 40.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ