Μάτι: Έρχεται το πολεοδομικό σχέδιο – Τι προβλέπει για κατεδαφίσεις ακινήτων

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την Ανατολική Αττική και αυτό γιατί είναι αναπόφευκτο να μην πιάσουν… δουλειά οι μπουλντόζες.

Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγούν στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ότι αν τελικά προτιμηθεί ο “πρότυπος” σχεδιασμός, θα πρέπει να γκρεμιστούν εκατοντάδες σπίτια, με αρκετούς πάντως να προτάσσουν μια πιο μεσοβέζικη λύση.

Από τις συνολικά 2.000 κατοικίες στην περιοχή, οι 400 βρίσκονται σε δασικές- αναδασωτέες περιοχές, ενώ άλλες τόσες έχουν χτιστεί σε ρέματα και προστατευόμενες περιοχές. Η πιο δύσκολη περιοχή, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” είναι η Αμπελούπολη, καθώς έχει 131 κατοικίες, εκ των οποίων μόλις οι 31 έχουν οικοδομική άδεια. Δεύτερη σε δυσκολία είναι ο Προβάλινθος, δεδομένου ότι έχει 750 ιδιοκτήτες για 170 οικίες, εκ των οποίων μόλις οι 22 έχουν οικοδομική άδεια. Ταυτόχρονα από τις συνολικά 170, οι 72 έχουν καεί ολοσχερώς αλλά μόλις οι 20 είχαν άδεια.

Επόμενος πονοκέφαλος είναι το Μάτι, το οποίο ναι μεν δεν είναι δασικό και έχει σχέδιο πόλης, όμως, σε αρχική μορφή και δεν έχει εγκριθεί. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαδικασία μεταβίβασης και αυτό γιατί έχουν αγροτικούς τίτλους. Άλλο πρόβλημα είναι και οι δρόμοι, που όπως φάνηκε από την τραγωδία του 2018, μπορούν να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου. Στο Κόκκινο Λιμανάκι τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα, γιατί υπάρχουν 25 ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν όλες άδεια.

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί και το τι θα γίνει με άλλες εκκρεμότητες, όπως η διάβρωση των ακτών αλλά και τι θα γίνει με τα κτίρια σε οικόπεδα που ακουμπούν στα όρια των ρεμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του “Ελεύθερου Τύπου”, πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την μπουλντόζα και τις κατεδαφίσεις περίπου 250-300 σπίτια, με το χειρότερο σενάριο να θέλει να πέφτουν περί τα 800 σπίτια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ