«Μάστιγα» τα τροχαία με παράσυρση πεζών – Γιατί έχουν αυξηθεί

Απανωτά είναι τα τροχαία με παρασύρση πεζών τις τελευταίες ημέρες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αττική μέσα σε τρεις ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι τα τροχαία, ατυχήματα ή δυστυχήματα, λαμβάνουν διαστάσεις «επιδημίας».

Τροχαίο στην Κατεχάκη: Πέθανε ο 45χρονος αστυνομικός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Τι φταίει όμως για την αύξηση των τροχαίων; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακή οδηγική κουλτούρα, οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και το μη φιλικό αστικό περιβάλλον είναι μόνο μερικές από τις αιτίες.

Σημειώνεται ότι τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 27,8% τον Μάρτιο και ανήλθαν σε 932, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Νεκρός αστυνομικός στην Κατεχάκη

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Λεωφόρο Κατεχάκη στο ύψος της εξόδου της Αττικής Οδού, με θύμα έναν αστυνομικό. Ο 43χρονος αστυνομικός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον κρατήσουν στην ζωή, ωστόσο δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο άτυχος αστυνομικός να φύγει από τη ζωή.

Το τραγικό είναι ότι ο 43χρονος είχε σπεύσει στο σημείο προκειμένου να διευθετήσει ένα άλλο τροχαίο που είχε λάβει χώρα λίγη ώρα πριν.

Aυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 50χρονο πεζό στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Αυτοκίνητο που οδηγούσε μια 44χρονη γυναίκα και κινούνταν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προς την 28ης Οκτωβρίου παρέσυρε έναν 50χρονο πεζό, που διέσχιζε τον δρόμο, εκτός διάβασης πεζών και τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά το βράδυ της Τετάρτης. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Δύο θανατηφόρα τροχαία σε Κερατσίνι και Κολωνό

Δύο θανατηφόρα τροχαία με παράσυρση πεζών έγιναν σε Κερατσίνι και Κολωνό το βράδυ της Τρίτης.

Μια 79χρονη επιχείρησε να περάσει κάθετα την Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Κερατσίνι έξω από σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από αυτοκίνητο.

Λίγο αργότερα, στις 22:40 άλλος πεζός παρασύρθηκε στην διασταύρωση των οδών Λένορμαν και Παλαμηδίου στον Κολωνό.

Επιχείρησε και εκείνος να διασχίσει κάθετα τον δρόμο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο λίγη ώρα αργότερα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι οδηγοί και των δύο αυτοκινήτων που εμπλέκονται στα δυστυχήματα συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ.

Σε σοβαρή κατάσταση 3χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή στην Λεωφόρο Κηφισίας

Μια 65χρονη και ένα τρίχρονο παιδί παρασύρθηκαν από μηχανή στην συμβολή της Λεωφόρου Κηφισίας με την Εθνικής Αντιστάσεως, στο ύψος του Χαλανδρίου την Πέμπτη.

Η μηχανή που οδηγούσε κάθετα στον δρόμο χτύπησε και παρέσυρε την γυναίκα και το παιδί, με αποτέλεσμα η πρώτη να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό και το κοριτσάκι στο νοσοκομείο «Παίδων» καθώς είναι πολυτραυματίας και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Παρασύρση πεζού κοντά στο Χίλτον

Παράσυρση πεζού σημειώθηκε και στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη. Το περιστατικό συνέβη στη Χατζηγιάννη Μέξη κοντά στο Χίλτον.

Συγκεκριμένα, γυναίκα που κινούνταν πεζή, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν χρειάστηκε η διακομιδή της γυναίκας στο νοσοκομείο.

Τι φταίει

«Στον αστικό ιστό το πρόβλημα με τα τροχαία είναι πολύ έντονο» τόνισε ο Κωνσταντίνος Κουρέτας, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Ο κ. Κουρέτας είπε ότι ναι μεν έχει αυξηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων και οι μετακινήσεις των πεζών και ίσως αυτός είναι ένας παράγοντας αύξησης των τροχαίων, όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να ποσοτικοποιηθεί.

«Δεν έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό για τον ευάλωτο χρήστη (πεζό, ηλικιωμένο, ΑμεΑ, ποδηλάτες κ.α.), ούτε υπάρχουν διαβάσεις στα σημεία που πρέπει. Επίσης όλες οι γωνίες στις διασταυρώσεις έχουν γίνει θέσεις πάρκινγκ, τα κράσπεδα είναι στενά» υποστήριξε ο κ. Κουρέτας.

Σχετικά με τις διαβάσεις πρόσθεσε ότι «το θέμα δεν είναι ο αριθμός τους αλλά το πού και πώς είναι φτιαγμένες». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν ζούμε σε μια ήρεμη πόλη, όλα είναι πολύ έντονα. Έχουμε φορτηγά να ξεφορτώνουν, λεωφορεία που κάνουν συχνές στάσεις κ.α. Έχουμε μια τάση όταν προκύπτει ένα πρόβλημα με ένα πατίνι με έναν πεζό να κατηγορούμε το «θύμα».

Τέλος ο κ. Κουρέτας είπε ότι «οι συγκοινωνιολόγοι κάνουμε πολλές προτάσεις στην Πολιτεία, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη. Χρειάζεται μια κεντρική διαχείριση. Αν κάτι πάει να γίνει τώρα είναι η Ίδρυση Μητροπολιτικού Φορέα Κεντρικής Διαχείρισης ώστε να γνωρίζουμε τι γίνεται ανά πάσα στιγμή σε ολόκληρη την πόλη».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ