Μαριάννα Κοντούλη: Κατάθεση-“βόμβα” από μάρτυρα στη δίκη για τη μυστηριώδη εξαφάνιση – “Έκανα πλάκα”

Σοκάρει η κατάθεση μάρτυρα στη δίκη για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της 70χρονης μπαλαρίνας και καθηγήτριας μπαλέτου Μαριάννας – Εριέττας Κοντούλη το 2002 από την Αμαλιάπολη στον Αλμυρό Βόλου.

Ο μάρτυρας, ηλικίας 46 ετών και κάτοικος Γέρακα Αττικής, είχε καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές ότι σκότωσαν την Μαριάννα Κοντούλη για να της πάρουν την περιουσία και την έθαψαν σε ξωκλήσι στην Αμαλιάπολη. Μάλιστα, είχε κάνει λόγο ακόμη και για ύπαρξη εταιρείας δολοφόνων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα taxydromos.gr, όταν κλήθηκε από τις Αρχές να πει τι γνωρίζει για την υπόθεση, είπε ότι έλεγε ψέματα όταν έκανε την καταγγελία και ότι το έκανε για πλάκα.

Η συγκεκριμένη καταγγελία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των ερευνών για την Κοντούλη από τις εισαγγελικές αρχές Βόλου, σε συνδυασμό και με την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας τον Μάιο του 2018 για δύο επιχειρηματίες και έναν γιατρό, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων της αγνοούμενης.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και ο επιχειρηματίας που πλέον δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας για ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα την 70χρονη, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του επίμαχου ξωκλησιού. Τον Δεκέμβριο του 2019 με εντολή του ανακριτή Βόλου ξεκίνησαν εκσκαφές στο πάτωμα της εκκλησίας. Οι έρευνες όμως, απέβησαν άκαρπες.

Τι είχε καταγγείλει ο μάρτυρας

Ο 46χρονος είχε προβεί στην καταγγελία στις 15 Ιανουαρίου του 2016 μέσω αποστολής email στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το οποίο διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

“Έχω πληροφορίες για την υπόθεση εξαφάνισης στην Αμαλιάπολη. Η γυναίκα που αγνοείται, βρίσκεται θαμμένη στο ιερό της μικρής εκκλησίας στο ελαιοτριβείο που έχει λίγο έξω από το χωριό. Τους είχαν δει νύχτα κατά τη 1 το πρωί να σκάβουν εκεί στο σημείο, αλλά φοβούνται να μιλήσουν. Ερευνήστε την υπόθεση. Σκότωσαν μία γυναίκα για να της πάρουν την περιουσία. Είχε πολλά κτήματα. Είναι εταιρεία δολοφόνων, σκοτώνουν ηλικιωμένους και παίρνουν τις περιουσίες” υποστήριζε.

Η πλάκα

Εννέα μήνες μετά ο 46χρονος κλήθηκε για ένορκη κατάθεση στον πταισματοδίκη Βόλου και πήρε πίσω όλα όσα είχε καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές. Δίνοντας κατάθεση στα δικαστήρια Βόλου παραδέχτηκε ότι η καταγγελία δεν αφορούσε σε πραγματικά περιστατικά αλλά της… φαντασίας του. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έχει ξανακάνει πλάκα περιπαίζοντας τις Αρχές με παρόμοιες υποθέσεις.

Αναλυτικά στην κατάθεσή του παραδεχόταν: “Εγώ έστειλα το email στην Ελληνική Αστυνομία στις 15 /1/16. Όλα όσα έγραψα στο email είναι προϊόν της φαντασίας μου.

Τα περιστατικά που περιγράφω δεν τα πληροφορήθηκα από κάποιον, αλλά παρακολούθησα την υπόθεση στην τηλεόραση και δημιούργησα με τη φαντασία μου την εξέλιξή τους.

Ο λόγος που έστειλα το email στην Αστυνομία ήταν για να κάνω πλάκα. Εχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω”.  Ως εκ τούτου, δεν έγινε ποτέ έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ήταν αληθή όσα είχε καταγγείλει.

Όταν ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε τον Μάιο του 2018 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε ποινή κάθειρξης 9 χρόνων για απάτη και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, η υπόθεση άνοιξε ξανά. Η καταδίκη αφορούσε σε «ύποπτες» μεταβιβάσεις πολλών ακινήτων ιδιοκτησίας της ηλικιωμένης οι οποίες ξεκίνησαν το 2004 και συνεχίστηκαν έως και το 2007 ενώ η ίδια είχε εξαφανιστεί από το 2002.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, η καταγγελία του 46χρονου  απέκτησε διαφορετική βαρύτητα, καθώς θεωρήθηκε ότι ίσως ο μάρτυρας να γνώριζε πραγματικά κάτι και στη συνέχεια για κάποιον λόγο να ήθελε να το αποκρύψει.

Έτσι έγιναν εκσκαφές στο ξωκλήσι για την ανεύρεση της αγνοούμενης. Οι έρευνες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και απέβησαν άκαρπες. Οι αστυνομικές αρχές βρήκαν στο ξωκλήσι μόνο τα οστά του πατέρα του ιδιοκτήτη του ακινήτου, του επιχειρηματία που σήμερα δικάζεται για ανθρωποκτονία με θύμα την Κοντούλη, ο οποίος τα φύλασσε σε οστεοφυλάκιο κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αρχές προχωρούσαν σε επιχείρηση τέτοιου μεγέθους για τον εντοπισμό της εύπορης καθηγήτριας μπαλέτου. Το 2013 είχαν διεξαχθεί έρευνες σε πηγάδι στην Αμαλιάπολη με ανεπιτυχές αποτέλεσμα. Οι αρχές είχαν εντοπίσει εκεί οστά, τα οποία όμως ανήκαν σε ζώο.

Ο επιχειρηματίας από τη Μαγνησία δικάστηκε στη συνέχεια σε δεύτερο βαθμό για τις περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων και καταδικάστηκε με τους άλλους δύο κατηγορούμενους από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τον Ιούλιο του 2020.

Τον Απρίλιο του 2021 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου από την εξέταση των στοιχείων της προανακριτικής διαδικασίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ικανές να στηρίξουν την κατηγορία εναντίον του επιχειρηματία από τη Μαγνησία για ανθρωποκτονία και μάλιστα από πρόθεση και η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η σορός της Κοντούλη.

Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, το οποίο έχει διακόψει τη συζήτηση της υπόθεσης για τις 3 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί περίπου 20 μάρτυρες.

Μένει ακόμη να εξεταστεί ακόμη μεγάλος αριθμός μαρτύρων με βάση το κατηγορητήριο, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 60 άτομα. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο 46χρονος που είχε κάνει την καταγγελία.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου έχει ζητήσει από το Κακουργιοδικείο Λάρισας να εξεταστεί το σύνολο των μαρτύρων της υπόθεσης και να χυθεί άπλετο φως.

Πηγή: taxydromos.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ