«Μαρία Τσάλλα»: Το… δρομολόγιο της Ρωσίδας κατασκόπου – Γιατί ήρθε στην Ελλάδα

Νέες πληροφορίες για την Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το enikos.gr, την ώρα που οι Αρχές ερευνούν τον ύποπτο ρόλο της της  Ιrena Alexandrovna Smireva, όπως είναι το πραγματικό όνομά της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, έως τώρα, γνωστά η «Μαρία Τσάλλα» που διέμενε και διατηρούσε κατάστημα με πλεκτά στο Παγκράτι, συμμετείχε σε απόρρητο πρόγραμμα της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR).

Πώς όμως ήρθε στην χώρα μας και ποιος ήταν ο σκοπός της;

Το enikos.gr αποκαλύπτει το δρομολόγιο που ακολούθησε η Ρωσίδα κατάσκοπος, αλλά και για ποιον λόγο ήρθε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Smireva έφυγε από την Ρωσία το 2017. Προορισμός της ήταν το Μεξικό. Εκεί  «έβγαλε» διαβατήριο Λατινικής Αμερικής. Με αυτό κατάφερε να έρθει, ύστερα από έναν χρόνο, στην Ελλάδα. Νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι και άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία το μαγαζί με τα πλεκτά. Κάποιοι γείτονες υποστηρίζουν ότι ήταν δραστήρια και κοινωνική γυναίκα, η οποία εκτός από το κατάστημά της ασχολούνταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της στα social media.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) η «Μαρία Τσάλλα» άρχισε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στις 13/1/2020 έχοντας ως έδρα στην οδό Τζαφέρη 16 στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ατομική επιχείρηση με αντικείμενο το «Λιανικό Εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και λογισμικού, με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, καθώς και πώληση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου στο διαδίκτυο με αμοιβή ή βάσης σύμβασης».

Προκαλεί δηλαδή εντύπωση ότι η δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης της δεν είχε σχέση με το μαγαζί  με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής που διατηρούσε στο κέντρο της Αθήνας. Ούτε ακόμη και με την φωτογραφία, η οποία ήταν το χόμπι της.

Λίγο αργότερα μετέφερε την έδρα της ατομικής επιχείρησης της στην οδό Αριαννού 2-4 στο Παγκράτι, δίπλα στην οικία της.

Οι Ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας (Mi6) και της Σλοβενίας (Sova), καθώς είχε προηγηθεί η σύλληψη ενός άλλου κατασκόπου. Όμως τον Ιανουάριο του 2023, χρησιμοποιώντας το ελληνικό διαβατήριο με το όνομα «Μαρία Τσάλλα», η Ρωσίδα κατάσκοπος  αναχώρησε με προορισμό την Ινδία. Στο τηλέφωνο είπε στην υπάλληλο του καταστήματός της ότι δεν επιστρέψει πίσω, καθώς τίποτα δεν την κρατάει. Σκοπός της, όπως ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, θα ήταν να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην Άπω Ανατολή και στην Ταϊλάνδη. «Κράτα το μαγαζί και κάντο ό,τι θες»  είπε στην εμβρόντητη υπάλληλό της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι πιθανόν να πήγε στην Ταϊλάνδη προκειμένου να συναντήσει τον σύζυγό της, ο οποίος «εξαφανίστηκε» από την Βραζιλία χωρίς να συλληφθεί, όταν κάποιοι ανακάλυψαν τη δράση του.

Γιατί ήρθε στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην δράση της στην Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΕΥΠ εκτιμούν πως στα 4 χρόνια που διέμενε στην χώρα μας δεν είχε αναπτύξει επιχειρησιακή δράση. Ήταν η περίοδος της προετοιμασίας της για να αναλάβει την επόμενη αποστολή της σε κάποια άλλη χώρα.

Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια ήθελε όμως να γίνει μέλος ελληνικής κοινωνίας και να μην κινήσει υποψίες. Στο πλαίσιο αυτό έκανε σχέση με Έλληνα, ο οποίος φέρεται να έχει αναφέρει στις Αρχές πως δεν είχε καταλάβει τίποτα και πως προετοίμαζαν τον… γάμο τους.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι η είδηση της σύλληψης κατασκόπου στην Ιταλία (και αυτή με το όνομα Μαρία), η οποία αφού τελείωσε η περίοδος προσαρμογής της κατάφερε να προσληφθεί ως υπάλληλος στο ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως και για την Ελληνίδα «Μαρία Τσάλλα» το… μέλλον της να βρισκόταν σε κάποιο σημαντικό πόστο σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή οργανισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ