Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 15% – Ο Ερντογάν έχει αναπτύξει μια παράξενη θεωρία

“Η τουρκική οικονομία τα τελευταία 15 με 20 χρόνια πήγαινε πολύ καλά, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ ικανοποιητικούς, πολύ μεγαλύτερους της Ελλάδας. Τα τελευταία όμως χρόνια από το 2018 και μετά παρουσιάζει διάφορα προβλήματα με το σημαντικότερο την υποτίμηση της λίρας. Εδώ είναι το παράξενο, ότι η θεωρία και η εμπειρία διεθνώς λέει ότι όταν έχουμε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ανεβάζουμε τα επιτόκια, τα οποία κάνουν το νόμισμα πολύ θελκτικότερο με αποτέλεσμα να σταματά η υποτίμηση και ταυτόχρονα να περιορίζουν τον πληθωρισμό, φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας” είπε ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Έχουν λοιπόν αναπτύξει μια παράξενη θεωρία ότι τα επιτόκια ανεβάζουν τον πληθωρισμό, κάτι που είναι το εντελώς αντίθετο. Επιμένουν σε αυτό και το ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί” πρόσθεσε.

“Φαίνεται ότι η άποψη του Ερντογάν περί του μεγαλείου, δεν του επιτρέπει να δει ξεκάθαρα τα πράγματα και φαντάζετε μερικές φορές ότι τα επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν πληθωρισμό, πράγμα που είναι εντελώς λάθος” υπογράμμισε.

“Κάνει συνεχώς αλλαγές στους διοικητές της τράπεζας. Είμαστε ήδη στον τέταρτο διοικητή της κεντρικής τράπεζας γιατί προσπαθούν οι διοικητές να πείσουν την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι δεν είναι τακτική αυτή. Ο πληθωρισμός κινείται αυτή τη στιγμή γύρω στο 15%, η πρόβλεψη είναι γύρω στο 12% με 13% για το 2021” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ