Μανωλόπουλος στον Realfm: Το εμβόλιο της AstraZeneca τρεις εβδομάδες μετά προστατεύει 100% από τη βαριά νόσηση

“Να μην ανησυχούμε, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το περιστατικό αυτό σχετίζεται με τα εμβόλια. Αυτά τα νευρολογικά σύνδρομα προκύπτουν σε άτομα αυτής της ηλικίας. Μπορεί να σχετίζεται το εμβόλιο, μπορεί και να μην σχετίζεται. Θα διερευνηθεί το περιστατικό και θα έχουμε μια υπεύθυνη απάντηση, αλλά ακόμα είναι νωρίς” δήλωσε σχετικά με το περιστατικό στην Κέρκυρα με την νοσηλεύτρια, ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου σημείωσε ότι “αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και που είναι σίγουρό είναι ότι αυτό το σύνδρομο Guillain-Barre, τα άτομα που μολύνται από κορονοϊό, έχουν οκταπλάσια με εννιαπλάσια πιθανότητα μεγαλύτερη από έναν φυσιολογικό άνθρωπο να εκδηλώσουν αυτό το σύνδρομο. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε. Αν δεν κάνουμε το εμβόλιο και μολυνθούμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το εκδηλώσουμε αυτό το σύνδρομο. Νομίζω αν τα βάλει κανείς σε αυτή τη διάσταση, βλέπει ότι είναι καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο. Δεν έχει αποδειχθεί η συσχέτιση. Το εμβόλιο της Pfizer έχει χορηγηθεί σε 60-70 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και δεν έχουμε άλλα περιστατικά, άρα είναι δύσκολο να πούμε ότι οφείλεται στο εμβόλιο όταν σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους δεν έχει προκύψει”.

“Να πούμε ότι είναι ένα σύνδρομο που είναι επιστρεπτέο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, άρα η κυρία αυτή είτε οφείλεται στο εμβόλιο είτε όχι, σύντομα θα επανέλθει. Άρα δεν είναι τόσο τραγικό όσο φαίνεται” τόνισε.

“Όσον αφορά στις ηλικίες οι 60-64 ετών είναι τυχεροί, ουσιαστικά τους κάνει ένα δώρο η επιτροπή να εμβολιαστούν αυτοί πριν από τους πιο ηλικιωμένους γιατί και ο ΠΟΥ και ο ΕΟΦ και ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων το έχουνε εγκρίνει για όλες τις ηλικίες. Τα δεδομένα είναι συντριπτικά ότι είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες, με μια αυστηρότητα που εγώ δεν την καταλαβαίνω, κάποιες χώρες περιόρισαν το ηλικιακό όριο” σχολίασε για το εμβόλιο της AstraZeneca.

“Καλό είναι να το κάνουν, είναι ένα δώρο. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο και αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι το συγκεκριμένο τρεις εβδομάδες μετά την 1η δόση προστατεύει 100% από την πιθανότητα κάποιος να νοσήσει σοβαρά, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει. Είναι κρίσιμο ότι όποιος το κάνει μετά από κάποιες εβδομάδες διασφαλίζεται ότι δεν θα έχει τέτοια δυσάρεστη πορεία. Μπορεί μόνο να έχει κάποια ήπια συμπτώματα και να το περάσει σαν μια γρίπη στο σπίτι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και σαφές” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ