Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, δείχνουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού, όπως καταγράφεται από τη μείωση των νέων κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για “επιδημιολογική συρρίκνωση στην πλειοψηφία των περιφερειών”, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι εξαιρέσεις που πιθανόν σχετίζονται με χαλαρή τήρηση των μέτρων.

Ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως, ενώ η κορύφωση της πανδημίας σε αριθμό νέων διαγνώσεων ήταν περίπου 1,5 με 2 εβδομάδες πριν, η κορύφωση της βαρύτητας με βάση το προφίλ θνησιμότητας ήρθε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και στη συνέχεια μετέφερε την πρόβλεψη ότι ουσιαστική μείωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και στον αριθμό των θανάτων, αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει πέσει δραματικά κάτω από το 1. Αυτό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, “αφορά στις εκτιμήσεις μας για την επιδημία πριν από 10 ημέρες” και διευκρίνισε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά την δυναμική επέκτασης του επιδημιολογικού φορτίου. “Αυτή τη στιγμή εκτιμάμε ότι τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, περίπου στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου”, πρόσθεσε.

Με αυτό το δεδομένο χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων ώστε να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων, είπε. Η Αττική έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων κατά 30% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και η Θεσσαλονίκη κατά 20%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει υψηλή η επιβάρυνση στα βόρεια, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Πιερία, τη Δράμα, τις Σέρρες και την Πέλλα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει επιμονή του επιδημικού φορτίου στη δυτική Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ