Μαγιορκίνης: Τα δύο χαρακτηριστικά της επιδημικής έξαρσης, η οποία σχετίζεται με τη μετάλλαξη “Δέλτα”

Με την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης “Δέλτα” σχετίζεται η επιδημική έξαρση που καταγράφεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ότι η έξαρση της πανδημίας έχει δύο χαρακτηριστικά: από τη μία οι διαγνώσεις είναι πολύ πιο συχνές σε νέους μικρότερους των 40 ετών και από την άλλη σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση.

“Παρόμοιο προφίλ αλλά με μικρότερο αριθμό διαγνώσεων παρατηρήσαμε στην έξαρση του δεύτερου κύματος τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει ίδιας έντασης μετατόπιση του φορτίου από τις νεαρές ηλικίες στις μεγαλύτερες με συνέπεια το προφίλ νοσηρότητας να είναι σαφέστατα προς το παρόν πιο ελαφρύ από το κύμα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου”, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων-θανάτων

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως “τα στοιχεία στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές, συνηγορούν ότι η εμβολιαστική κάλυψη προς το παρόν έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατεύσει ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων-θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα” και απηύθυνε έκκληση στους νέους “να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ